Орехи и спанак правят мозъка бръснач
- 18:00, 07.04.2022
- 310
- 0
Мозъчните клетки се нуждаят от балансирана храна, достатъчно време за почивка и положителни емоции, категорични са учените.
Има храни, които стимулират мозъчната активност, засилват паметта, подобряват настроението и дори увеличават коефициента на интелигентност.
Бадемите и орехите са балсам за мозъка. Шепа орехи на ден са достатъчни за подобряване на паметта, според мащабно изследване на американски учени.
Орехите подобряват концентрацията и обработването на информация. Те са единствените ядки, които са значим източник на алфа-линоленова киселина - растителна омега-3 мастна киселина, полезна за сърцето и мозъка.
Учените от университета на Калифорния в Лос Анджелис установиха, че когнитивните функции на участниците, които ядат орехи, значително се подобряват, независимо от възраст, пол и етнос. За ефекта са достатъчни по-малко от 13 грама орехи дневно.
Проучване на специалисти от университета на Илинойс в Чикаго, проведено през 2005 г., доказва, че хората, които ядат по шепа сурови бадеми дневно в продължение на няколко месеца, са по-малко застрашени от Алцхаймер и се справят по-добре на тестове за паметта.
Веществото лутеолин, съдържащо се в морковите, помага за намаляването на възпаленията в мозъка, подобрява паметта.
Изследване, публикувано в сп. Archives of Internal Medicine, сочи, че дълготрайният прием на този антиоксидант подобрява познавателните функции и намалява риска от деменция.
Семената на уникалния плод киви са отличен източник на омега-3 мастни киселини, много важни за работата на мозъка и умствената дейност на човека.
Спанакът и другите листни зеленчуци като къдраво зеле подмладяват значително мозъка при ежедневна консумация, твърдят учени от университета "Ръш" в Чикаго. Благотворният ефект на листните зеленчуци върху мозъка вероятно се дължи на високите нива витамини и други съставки, като вит. К, лутеин, фолати и бета-каротин.
Средиземноморската диета - с много зеленчуци, зехтин и малко месо и млечни продукти, също е полезна за мозъка. Спазващите я са показали 35 процента по-добро представяне на когнитивни тестове, според изследване на учени от университета на Калифорния в Сан Франциско.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни