Следвайте ни

Опасно ли е боядисването на косата по време на бременност? Ето отговора

viber icon

Когато една жена забременее освен еуфорията и щастието се натъква и на много съмнения  кое е полезно и кое може да навреди на нероденото й дете в този така деликатен момент. Преди години имаше теория, че бъдещата майкане трябва да боядисва косата си през 9-те месеца, а ето какво казват учените днес:

Козметичните продукти за коса съдържат опасни химикали и вещества
Не всяка козметика се препоръчва, тъй като може да съдържа опасни химикали и вещества, които прониквайки в кожата да окажат вредно влияние върху развитието на бебето. Колкото и да са променливи настроенията на жената през бременността и тя да иска да изглежда добре, все пак в тези няколко месеца не се препоръчват много експерименти с прическата.

В този период косата бързо расте и е гъста и лъскава, по-малко се омазнява, заради бушуващите хормони в тялото на жената. Ако все пак бъдещите майки не могат да изтърпят белите корени и различните нюанси в израсналата коса, специалистите препоръчват да се използва къна или боя на растителна основа, съдържаща копринени протеини. Освен това е препоръчително продуктите за коса да не съдържат амоняк.

Важно е да се знае също, че са налични и различни оцветяващи шампоани и балсами, в състава на които не е включено голямо количество вредни съставки.

Проучвания върху безопасността на боите за коса по време на бременност
Проучванията сочат, че повечето бои за коси съдържат вредни химични и токсични съставки, а те могат да причинят алергия, която да се отрази на развитието на плода. Често жените не са имали подобна повишена чувствителност преди бременността, но в този период тялото им търпи много промени. Също така се наблюдава изменение на хормоналния баланс и реакцията на организма към разкрасителните процедури, използвани преди това, може да е напълно различна.

Още в края на миналия век лекари и токсиколози предупреждават, че боите са коза са опасни за човешкия организъм, а споровете по темата продължават и до днес. Специалистите обръщат внимание, че подобни вещества, които често се съдържат в боите за коса, се използват и в шивашката промишленост.

Ефектите и токсичността на продуктите за боядисване върху хора и животни са проучвани от множество изследвания в продължение на десетилетия. Констатациите на учените разкриват, че само цигареният дим изпреварва по токсичност боите за коса.

Специалистите предупреждават още, че амонякът в боята и останалите летливи вещества, които се вдишват при боядисване на косата, също могат да бъдат опасни. Токсичните елементи преминават лесно от дихателната в кръвоносната система и могат да окажат негативен ефект както върху развитието на бебето, така и върху здравето на майката.

Мерки за безопасност при боядисване на косата
Ако решите да боядисате косата си по време на бременност, въпреки препоръките на специалистите, обърнете внимание на мерките за безопасност на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ.

Следвайте внимателно указанията на опаковката на продукта за боядисване
Носете ръкавици, когато нанасяте боята върху косата.
Не оставяйте боята да действа по-дълго, отколкото е посочено в упътване.
Изплакнете обилно скалпа след използване на боя са коса.
Посъветвайте се със специалист, ако сте обезпокоени относно безопасността на продуктите за коса, които използвате, пише media.framar.bg.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?