Опасни ли са червените петна в суровото яйце
- 12:00, 02.10.2019
- 2009
- 0
Въпреки че яйцето е питателна храна, богата на витамини и протеини, това може да повлияе и на здравето ни. Следователно днес ще разберем какъв вид петна се появяват в сурово яйце?
Когато пържите яйце, вероятно първото нещо, което правите, е да наблюдавате колко нормален е неговият състав, когато е в тигана.
Мнозина откриват малки червени или кафяви петна, плаващи в яйчния белтък или жълтък, и се чудят дали това крие опасност за здравето.
Тези "кръвни точки" са свързани с разкъсването на кръвоносните съдове в репродуктивната система на пилетата по време на овулация или образуване на яйцеклетки.
Друга причина за появата на тези тъмни петна е свързана с отлепване на стените и вътрешните тъкани на репродуктивната система на младо пиле.
Тези характеристики обаче не трябва да притесняват потребителя. Според експерти те са напълно безобидни, особено при определени породи пилета.
Тоест, яйце с малки петънца от кръв не е вредно за здравето, те просто показват, че е оплодено. Но ако в яйцето има много кръв, по-добре е да не го ядете.
Други аномалии в яйцата
Яйце с два жълтъка: по време на процеса на овулация може да се случи, че в пилето се образуват две яйца, което е доста типично, особено за младите птици. Следователно, ако това яйце е оплодено, тогава от него ще се родят две птици.
Черупка с грапавост или вълни: тези деформации са с различен произход, от непълно образуване на репродуктивната система на пилетата.
Бели петна в яйчния белтък: тази плътна нишка в протеина или жълтъка показва, че яйцето е прясно. В допълнение, функцията на тези петна или нишки е да поддържат жълтъка в центъра.
Бели точки в черупката: те могат да показват излишък от калций, както и определени проблеми с репродуктивната система на животното. Това яйце обикновено е годно за консумация, но най-добре е да се консултирате с диетолог.
Източник zdrave.to
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни