Опасни ли са червените петна в суровото яйце

Въпреки че яйцето е питателна храна, богата на витамини и протеини, това може да повлияе и на здравето ни. Следователно днес ще разберем какъв вид петна се появяват в сурово яйце?

Когато пържите яйце, вероятно първото нещо, което правите, е да наблюдавате колко нормален е неговият състав, когато е в тигана.

Мнозина откриват малки червени или кафяви петна, плаващи в яйчния белтък или жълтък, и се чудят дали това крие опасност за здравето.

Тези "кръвни точки" са свързани с разкъсването на кръвоносните съдове в репродуктивната система на пилетата по време на овулация или образуване на яйцеклетки.

Друга причина за появата на тези тъмни петна е свързана с отлепване на стените и вътрешните тъкани на репродуктивната система на младо пиле.

Тези характеристики обаче не трябва да притесняват потребителя. Според експерти те са напълно безобидни, особено при определени породи пилета.

Тоест, яйце с малки петънца от кръв не е вредно за здравето, те просто показват, че е оплодено. Но ако в яйцето има много кръв, по-добре е да не го ядете.

Други аномалии в яйцата

Яйце с два жълтъка: по време на процеса на овулация може да се случи, че в пилето се образуват две яйца, което е доста типично, особено за младите птици. Следователно, ако това яйце е оплодено, тогава от него ще се родят две птици.

Черупка с грапавост или вълни: тези деформации са с различен произход, от непълно образуване на репродуктивната система на пилетата.

Бели петна в яйчния белтък: тази плътна нишка в протеина или жълтъка показва, че яйцето е прясно. В допълнение, функцията на тези петна или нишки е да поддържат жълтъка в центъра.

Бели точки в черупката: те могат да показват излишък от калций, както и определени проблеми с репродуктивната система на животното. Това яйце обикновено е годно за консумация, но най-добре е да се консултирате с диетолог.

Източник zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?