Следвайте ни

Опасна мода. Страхът от ваксините убива

Вижте изповедта на майка, загубила и двете си деца заради антиваксърството

viber icon

Заради нарастващата мода родителите да се обявяват против ваксините, една отдавна забравена, не чак толкова опасна болест, отново се появи на дневен план. Епидемия от морбили пламна по целия свят и уби не един и двама.

Една от най-засегнатите държави в света е Филипините, където повече от 35 хил. души са засегнати. Правителството дори бе принудено да пусне изявление, с което моли гражданите да ваксинират децата си.

Близо 500 души са загинали от началото на годината. Сред тях са и двете деца на Арлин Калос.
"По-голямото ми дете беше пакостник - винаги тичаше и си играеше. Тя обичаше да си играе с малкото си братче", разказва Арлин пред BBC. Първа се разболява дъщерята й. Момиченцето има треска и обрив. Очите й били силно зачервени. За да я лекува, Арлин й дала парацетамол. Ала нямало ефект, за това семейството се отправило към болницата, където направили всичко възможно да я излекуват.

По-малкото й братче обаче вече било заразено с морбили. Момченцето започва да кашля и едва диша, тъй като е прекалено малко, а гърлото му е пълно с храчки.

Дъщерята на Арлин умира на 27 декември 2017 година. Синът й, Джон Пол, издъхва само пет дни по-късно.

Против морбилите има ваксина, която работи отлично. Появата на ново спорно лекарство срещу денга обаче предизвика бум на разпространения на невярна информация в интернет и социалните мрежи. Много родители светкавично заявиха, че ваксината убива. Започна и бумът на антиваксърството.

"По новините и във Facebook казваха, че много деца умират. За това ме беше страх да ваксинирам сина ми и дъщеря ми", казва Арлин.

Въпреки проверката, която е направена и доказателствата, че няма връзка между смъртта на деца и ваксината, както и изявлението на Facebook, в което екипът на социалната мрежа обяснява, колко е притеснен от разпространението на фалшива информация, много родители отказват да ваксинират децата си.

"Беше много тежко да изгубя и двете си деца. Трябваше да работя по цял ден, за да не стоя вкъщи и да мисля за тях. Когато родя отново, няма да се чудя, ще ваксинирам следващото си дете, за да е в безопасност. Чувствам се ядосана, защото не трябваше да слушам нито Facebook, нито телевизията. Трябваше да предпазя децата си от това, да се разболеят от морбили", категорична е Арлин.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?