Следвайте ни

Огромна опасност грози всички, които пият след 50-годишна възраст

viber icon

Въпреки че алкохолът е популярен от хилядолетия и деменцията е все по-разпространена, учените тепърва разкриват връзката между тях. 

С прогнозата, че деменцията ще засегне 13,9 милиона възрастни в САЩ до 2060 г., разбирането защо тези състояния се развиват е по-спешно от всякога. Учените разкрили някои фактори, които увеличават риска от развитие на деменция.

Напредващата възраст не може да бъде предотвратена. Възможно е обаче да се избегнат други потенциални рискови фактори, като тютюнопушенето.

Важно е да се идентифицират променливи рискови фактори, тъй като разбирането им би могло да помогне за предотвратяване или забавяне началото на деменцията.

Наскоро изследователите направили проучване, за да търсят връзки между деменцията и консумацията на алкохол при възрастни хора. Те публикували своите открития в “ДЖАМА - Мрежова Отвореност”, пише на сайта medicalnewstoday.com. 

Какво знаем вече?

Може би е изненадващо, както обясняват авторите на проучването, “малко знаем за независимите асоциации на количеството и честотата на консумацията на алкохол и риска от деменция”.

Въпреки че някои проучвания изследват по-широко връзката между алкохола и деменцията, все още има съществени пропуски в нашето разбиране. Например в по-ранно проучване изследователите изчислили консумацията на алкохол като среднодневна доза за всяка година.

Използването на дневна средна стойност по този начин пропуска нюансите на количеството и честотата на прием на алкохола. Това е важен момент. 

Например пиенето на 7 чаши бира в един ден от седмицата е вероятно да има различно въздействие, отколкото консумацията на една чаша бира всяка вечер, ежедневно. Въпреки че консумираното количество е едно и също.

Авторите на друго проучване стигнали до заключението, че пиенето на алкохол в средната възраст повишава риска от деменция. Все още обаче не е ясно дали редовното пиене на по-малки количества алкохол има същия ефект.

Други изследвания замъгляват резултатите допълнително, като следят връзките между алкохола, риска от деменция и наличието на аполипопротеин Е4 (APOE E4).

Този вариант на ген има асоциации с повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Предишно проучване заключило, че консумацията на алкохол увеличава риска от деменция и че хората с вариант APOE E4 имат по-голям шанс да развият деменция.

Друго неизвестно е как алкохолът влияе на риска от деменция при хора с леко когнитивно увреждане (MCI). Учените смятат, че MCI е етапът между нормалния когнитивен спад и деменцията. Настоящото проучване има за цел да отговори на въпросите по-горе.

Данни 

За да проучат, учените се задълбочили в съществуващ набор от данни, извличайки информация от 3021 участници, със средна възраст 72 години.

В началото на проучването участниците предоставили информация за количеството консумиран алкохол, колко често са пили и какви видове напитки са консумирали - бира, вино или др.

Според авторите в началото на проучването всеки участник е преминал през “обширно невропсихологично изследване, състоящо се от 10 теста”. Те оценявали редица когнитивни функции и участниците извършвали тестове на всеки 6 месеца.

Учените изолирали ДНК от кръвни проби, за да идентифицират носители на вариант APOE E4. Наред с генетичните данни и подробности за употребата на алкохол учените събирали и информация за кръвното налягане, телесното тегло, ръста, историята на сърдечните заболявания и състоянието на тютюнопушене.

Те също така задавали въпроси, за да преценят колко редовно всеки анкетиран е вземал участие в социални взаимодействия.

Остават много пропуски

От 3021 участници 2548 не са имали MCI, а 473 са имали. За приблизително 6 години проследяване 512 участници получили диагнозата деменция. Авторите установили, че сред тези без MCI нито едно количество алкохол не повишава риска от деменция в сравнение с тези, които пият по-малко от една напитка седмично.

Когато анализирали групата от хора с MCI, статистиката била подобна. Въпреки това рискът от деменция изглежда най-висок за хората с MCI, които консумират 14 напитки седмично, в сравнение с тези, които пият по-малко от една напитка всяка седмица - относително увеличение на риска от 72%.

Авторите също така отбелязали някои различия, свързани с моделите на пиене: “Ежедневното пиене с ниско количество на алкохол е свързано с по-нисък риск от деменция в сравнение с рядкото пиене на по-голямо количество сред участниците без MCI в началото”.

zdrave.to

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?