Следвайте ни

Обучават ревматолози на евтино и безвредно изследване

viber icon

Ставната ехография е най-съвременното образно изследване в ревматологията, което превъзхожда другите като диагностична стойност, достъпност, цена и безопасност за пациента. Около това становище се обединиха участниците в Международната обучителна среща по мускулно-скелетна ултрасонография, която се проведе през уикенда в Пловдив. Тя обедини лекари от 15 европейски страни в желанието им да придобият по-добър научен и практически опит в прилагането на този метод, и да го популяризират в своите държави. Демонстрации и курсове „на живо“ съпътстваха лекционната програма. Организатори са МУ – Пловдив, Университетска болница „Каспела“ и Българската асоциация по мускулно-скелетна ултрасонография (БАМСУ). За пета поредна година Пловдив е Европейски обучителен център в тази дисциплина.

„Наша мисия е да обучим повече специалисти да прилагат ставната ехография, тъй като методът е с много висока диагностична стойност, евтин е, бързо се извършва, може да се извърши от  самия ревматолог, не са необходими допълнителни структури с лаборанти, скъпа апаратура, няма рентгеново облъчване. Ехографията показва възпалителните процеси в ставите години преди те да се видят на рентген. Това е от изключителна важност за ранна диагностика, ранно започване на лечение и проследяване на ефекта от лечението“, подчерта проф. д-р Анастас Баталов, председател на БАМСУ, ръководител Клиника по ревматология към УМБАЛ „Каспела“ и Ръководител Катедра на МУ-Пловдив.

Той допълни, че Пловдив е един от европейските центрове за обучение на ревматолози по мускулно-скелетна ултрасонография, а само преди няколко дни Медицинският университет е закупил ехографска апаратура, каквато имат единици болници в Европа. „Ако мога да кажа образно - това е ролс-ройсът на ехографите. В България няма подобна апаратура и се радвам, че можем да я демонстрираме пред чуждестранните участници“, добави той. Неговите асистенти д-р Росица Каралилова, дм и д-р Пламен Тодоров, дм  също са сертифицирани Европейски лектори и треньори по ултрасонография. Те изнесоха лекции заедно с професори от три Европейски страни и активно участваха в демонстрациите и в подготовката на събитието. 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?