Обсъждат смъртните случаи при ваденето на сливици на деца

Смъртните случаи при ваденето на сливица на деца ще бъде един от основните въпроси, които ще се обсъждат на педиатричната УНГ конференция в Правец през следващата седмица. Това съобщи проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското сдружение по детска оториноларингология.  

Една от най-често извършваните операции в детската възраст е тонзилектомията и затова по нея ще има клиничен дебат. На пръв поглед тя изглежда безобидна, но това на практика изобщо не е така.  Без да се говори за лекарски грешки. Ще се разгледа немският опит с 5 смъртни клинични случая след изваждане на сливиците.    

На форума ще се дискутира и какво трябва да се съблюдава и изследва предварително, преди да се пристъпи към операция, както и как да се прилагат нововъведените оперативни техники и как правилно да се използва инструментариумът.  

Важно значение има и дали родителите се вслушват и изпълняват препоръки на лекаря, защото в България голяма част от пациентите се самолекуват, решават сами какво да правят, без да се вслушат в лекарските съвети и после се появява големият проблем с усложненията.  

Друг належащ проблем е, че само двама български лекари са сертифицирани за вадене на чужди тела от белите дробове, а инцидентите са много. Премахването на чуждите тела е строго отговорна и силно рискова процедура, която във всеки един момент крие опасност от смърт, особено при децата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?