Следвайте ни

Обичана подправка може да пребори коронавируса

viber icon

Бразилски учени асмятат, че куркуминът, който се съдържа в корените на куркумата и се продава в магазините като подправка, е способен да пребори коронавируса.

Това вещество е широко известно като антиоксидант, т.е., забавя процесите на стареене. Оказва и антивъзпалителен ефект, а също смекчава вредното въздействие на околната среда. 

Според статията на бразилските учени, изследванията са проведени само ин витро, т.е., върху култури от клетки, а не върху живи организми. Оказало се, че наистина куркуминът потиска коронавируса дори по-добре от хидроксихлорохина – препаратът, който беше използван за терапия на коронавирус в началото на пандемията. 

Специалистите изтъкват, че всичко е чудесно, само че... на теория. И да не се заблуждаваме, а да разберем, че потискането на вируса SARS-CoV-2 с куркумин се наблюдава само в епруветка, а не вътре в живия организъм. И поясняват, че много често се случва някакви препарати да действат ефективно в епруветка, но да са неефективни при живите организми и безполезни за лечение на реално болни хора. 

Изключително перспективно достижение, но засега само добра теория, тъй като няма клинични доказателства, че препарати с куркумин въздействат именно по същия начин.

В заключение, като отговор на въпроса, специалистите отбелязват следното: обикновеният куркумин, този в биодобавките, по никакъв начин няма да ви помогне при коронавирус дори и да изпивате по един литър от него. Той не може да стигне до целта. Затова не се хвърляйте на всички продукти, съдържащи куркумин, с цел да се преборите с този коварен вирус, който вече повече от година тормози човечеството.

Коментари (2)

Батко

Батко

23.05.2021 | 07:19

Тая куркума всичко бори, и Гербери даже.

Отговори
1 0
И  какво

И какво

22.05.2021 | 22:46

Голям облак малък дъжд.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?