1553

Объркващо! Пускат храни за хора, които отслабват с лекарство


Швейцарският хранителен гигант Nestle заяви, че пуска на пазара в Съединените щати продукти за потребителите на все по-популярните лекарства за отслабване. Новата марка Vital Pursuit е насочена към онези, които лапат медикаменти, използвани по принцип за лечение на диабет тип 2 и затлъстяване. Същите са много популярни и у нас.

Пица, макаронени изделия и сандвичи на препоръчителна цена от 4,99 долара или по-малко са включени в новата гама и ще подпомагат потребителите на медикаменти за отслабване, като предлагат храни, богати на хранителни вещества, протеини и фибри, допълва Nestle в изявлението си.

Групата заяви, че продуктите, които трябва да се появят по рафтовете в САЩ през последните три месеца на 2024 г., ще помогнат да се отговори на диетичните изисквания, като размерите на порциите са съобразени с апетита, който намалява, докато хората продължават лечението си.

По данни на Американската асоциация на фармацевтите през 2023 г. на един от всеки 60 възрастни е било предписано лекарство с GLP-1, а през тази година се очаква броят им да нарасне, заявиха от Nestle. Лекарствата имитират хормон, секретиран от човешките черва, който от своя страна стимулира освобождаването на инсулин и укротява апетита, като създава усещане за ситост.

Популярни марки като Ozempic и Wegovy завладяха социалните медии заради свойствата си за отслабване до степен, в която някои запаси са изчерпани. Манията по подобни процедури повдигна въпроси във финансовата общност относно потенциала за растеж на производителите на захарни изделия с продукти с високо съдържание на мазнини, захар и сол.

На общото си събрание през април Nestle бе подложена на остра критика от страна на някои инвеститори, които поискаха групата да си постави по-амбициозни цели по отношение на дела на здравословните храни в продажбите си.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?