4232

Няма да повярвате! Тези храни водят до безсъние, внимавайте с тях

Списъкът с тези продукти включва пикантни храни, пица, бургери, сладолед, мляко

 

Някои храни и напитки могат да развалят съня ви и да причинят безсъние, съобщава изданието HuffPost. Позовавайки се на експерти, то назовава седем такива неочаквани храни и напитки. Лекарите препоръчват да ги избягвате, ако имате проблеми със съня.

Списъкът с тези продукти включва пикантни храни, пица, бургери, сладолед, мляко.

Сертифицираният лекар по сън и вътрешни болести д-р Абхинав Сингх обяснява, че пикантните храни могат да увеличат стомашната киселина, което затруднява съня. Д-р Сингх пояснява, че нивата на стомашна киселина са по-високи през нощта и ако продължат да се повишават, това може да наруши съня. Лекарят по медицина на съня Ручир П. Пател е съгласен с мнението му.

Пица (или нещо с доматен сос) - това също е сред забранените храни. Доматеният сос може също да причини киселинен рефлукс, който е възможно да наруши съня, отбелязват експерти.

Като цяло, най-добре е да избягвате храни с високо съдържание на натрий и наситени мазнини преди лягане, казва д-р Пател. Как да спрем честото събуждане през нощта Бургери - това е друга храна, която отнема повече време за смилане. Поради тази причина д-р Сингх споделя, че яденето на бургер преди лягане може да ви държи будни, особено ако съдържа кетчуп, което отново може да предизвика киселинен рефлукс.

Сладолед - д-р Радж Дасгупта каза, че храните с високо съдържание на захар могат да причинят колебания в нивата на кръвната захар, стомашни проблеми и да държат тялото напрегнато преди лягане.

Мляко - според д-р Пател изпиването на чаша мляко преди лягане може да затрудни заспиването.

Ментата може да причини киселинен рефлукс и проблеми със съня при някои хора. Диетологът д-р Елена Кален също изброява няколко храни, които, консумирани за вечеря, могат да повлияят негативно на дълбочината и качеството на съня.

Редовната липса на сън намалява имунитета, а хормоните на стреса се натрупват в тялото, отбелязва експертът. Д-р Кален обяснява, че човек, ставайки раздразнителен, често започва да преяжда, което води до наднормено тегло. Храните, които могат да причинят безсъние, включват варено месо (пържено или на скара), домати, патладжани, консервирани храни и кисели краставички, както и авокадо и синьо сирене.

 "Изброените продукти може да съдържат тирамин в доста големи количества. Тази аминокиселина се превръща в норепинефрин (хормон на стреса) в тялото. Концентрацията му в кръвта се повишава при всякакви стресови ситуации. В резултат на това ще се чувстваме превъзбудени и трудно ще заспиваме вечер", каза диетологът. Според нея също е по-добре да игнорирате целината и други храни, които имат диуретични свойства преди лягане, пише Actualno.com.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?