Следвайте ни

Няма да повярвате какво ще се случи с тялото ви, ако спрете алкохола за 1 месец

viber icon

Че алкохолът вреди на нашето здраве не е тайна, но едва ли сте предполагали какви промени ще настъпят в организма ви, ако спрете високоградусовите напитки само за 1 месец.

Изводите, които сме подбрали са базирани на научни изследвания и след като ги прочетете, сме сигурни, че поне ще обмислите варианта да спрете алкохолните запои, или поне да ги ограничите за известно време или завинаги.

 

1. Стомашно-чревен тракт

Много хора казват, че стомахът може да смила всичко от храна до напитки, но дълбоко грешат. Разбира се, стомашно-чревният тракт знае как да издържи, но по време на търпението му стомахът развива болести. Когато алкохолът влезе в нас, дори и малко количество, стомашните стени стават много раздразнени.

Дългите партита с голямо количество алкохол водят до киселини, а след това и язви. Затова не забравяйте да спазвате мярката. Когато премахнем алкохола, стомашно-чревният тракт се възстановява, стомашният сок се връща в нормалното си състояние.

 

2. Черен дроб

Логично е, че когато се консумира алкохол, черният дроб е първият, който страда. Хората, които прекаляват с алкохола, винаги увреждат черния дроб. По него могат да започнат да се появяват белези, да има отлагане на мазнини и пр. Освен това черният дроб се възстановява много дълго, месец-два е невъзможно време. Трябват минимум 4-7 месеца. Но ако не пиете един месец, няма да има отрицателен ефект - функционирането му ще се подобри.

 

3. Нормален сън

Често алкохолиците не спят добре. Събуждат се твърде рано, прекъсват съня си през нощта, заспиват много късно. Това се дължи на факта, че алкохолът засяга частите на мозъка, които произвеждат основни хормони за живота, включително хормона на съня (мелатонин). След един месец на въздържание централната нервна система ще се възстанови перфектно и тялото ще спи добре.

 

4. Намаляване на теглото

Случвало се е много дебели хора да са пристрастени към алкохола. Ако смятате, че алкохолът е нискокалоричен, грешите. В 100 мл уиски има 250 ккал. Закоравелите алкохолици пият повече от 100 мл. Друго упойващо средство забавя всички метаболитни процеси, съответно всичко, което сте изяли на масата, се усвоява лошо и се отлага в мастните депа. Вече е ясно, че без алкохол за един месец ще бъде възможно да отслабнете с 2-5,5 кг.

 

5. Външен вид

Една от най-поразителните, приятни промени, която се появява на 7-10-ия ден от отказа, е подобряване на външния вид. Тъмните кръгове изпод очите ще изчезнат, бялото на очите ще изглежда по-здравословно, отокът от лицето ще отшуми, няма да има уморен вид, кожата ще стане по-добра, здравият разум ще се върне, пише zdrave.to

Коментари (2)

Петър Кирилов

Петър Кирилов

22.03.2021 | 12:50

Разбирам че при еднообразно ежендевие ви се струва трудно да премахнете едно от малките удоволствие вечер, но моя съвет е вместо да спирате алкохола като първа стъпа - да почнете да правите по една тренировка (в домашни условия разбира се) през ден или два! Нека да видим след седмица или две, когато започнете да се чувствате по-добре и намерите нещо ново във вашето ежедневие, което да ви носи още допамин ;) Знам че не е лесно да намерите какви упражнения да правите във вкъщи, затова ви препоръчвам да потърсите във интернет безкрайното различни спортисти и треньори споделящи пълни инструкции за упражнения във вкъщи, като например <a href="https://www.freetrainers.com/exercise/muscle/"> тази страница </a>

Отговори
0 0
Бай Гошо

Бай Гошо

19.03.2021 | 07:04

Абе с 2 думи, не си струва.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?