3906

Няколко полезни добавки за жените, опитващи се да забременеят

Трябва да приемате пренатални витамини, преди да забременеете, а не само когато разберете, че сте заченали. Наред с тях, има допълнителни добавки, които могат да подобрят вашата плодовитост и да помогнат при зачеването, пише struma.bg. Но най-добре е да започнете да приемате добавки няколко месеца или повече преди зачеването, тъй като може да отнеме известно време, за да получите пълните им ползи.

Ето шест добавки, които имат най-добрия шанс да стимулират плодовитостта ви и да увеличат шанса ви да имате бебе.

Коензим Q 10 (наричан още Coq10)
Coq10 е естествен антиоксидант. Той е източникът на гориво за митохондриите и е необходим за основното функциониране на клетките. Нашата препоръка: Ако сте на възраст до 37 години приемайте 200-400 мг, а ако сте над 37 години приемайте 400-600 мг.

Витамин D3
Проучванията показват, че въпреки приема на пренатални витамини, жените все още са с ниско съдържание на витамин D. Обикновено няма достатъчно витамин D, добавен към пренаталното хапче, така че е важно да се проверява. Ниските нива на витамин D в ранна възраст са свързани с шизофрения, диабет и скелетни заболявания. Подходящите нива на прием на витамин D могат да предотвратят или намалят депресията, деменцията, диабета и автоимунните заболявания.

Нашата препоръка: Приемайте 2000-3000 IU дневно.

Фолиева киселина
Защитава развитието на невралната тръба на бебето. Едно проучване показа, че жените, които получават най-малко седемстотин микрограма (mcg) на ден фолиева киселина от диетата си, са с четиридесет до петдесет процента по-малко вероятно да имат овулаторно безплодие, отколкото жените, приемащи по-малко от триста микрограма.

Нашата препоръка: Приемайте минимум 400 mcg дневно.

Селен
Селенът е антиоксидант и предпазва клетките от увреждане. Предварителните проучвания показват, че когато се приема от жени, тази добавка може да помогне за предотвратяване на спонтанен аборт. При мъжете се препоръчва да се осигури жизнеспособност на спермата. Нашата препоръка: Приемайте по 200 мг дневно.

Витамин Е
Помага за повишаване на плодовитостта и е естествен антиоксидант. Витамин Е може да помогне на оплодената яйцеклетка да остане прикрепена към стената на матката.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?