Следвайте ни

Ново приложение диагностицира инсулт със смартфон

viber icon
Ново приложение, разработено от изследователи, може да диагностицира инсулт в рамките на минути след взаимодействие със смартфон, съобщи ДЕ24. То постига това въз основа на аномалии в речта и мускулните движения на пациента, които може да засече, пише БГНЕС.
 
Ново проучване е помогнало на изследователите да разработят модел за помощ и потенциално ускоряване на диагностичния процес на лекарите в клинична обстановка. „В момента лекарите трябва да използват предишното си обучение и опит, за да определят кога пациентът трябва да бъде изпратен за компютърна томография“, казва авторът на изследването Джеймс Уанг от държавния университет в Пенсилвания, САЩ. „Опитваме се да симулираме или подражаваме на този процес, използвайки нашия подход за машинно обучение“, добави Уанг.
 
Новото приложение на екипа анализира наличието на инсулт при пациенти в спешно отделение със съмнение за инсулт, като използва изчислителен анализ на лицевите движения и обработка на естествения език, за да идентифицира аномалии в лицето или гласа на пациента. Например, увиснала буза или заваляне на речта.
 
За да обучат компютърния модел, изследователите създали набор от данни за повече от 80 пациенти със симптоми на инсулт в методическата болница в Хюстън в Тексас. Всеки пациент бил помолен да направи езиков тест, за да анализират речта и когнитивната му комуникация, докато бил записван на iPhone на „Епъл“.

„Събирането на данни за лицето в естествени условия прави нашата работа стабилна и полезна за клинична реална употреба и в крайна сметка укрепва нашия метод за дистанционна диагностика и самооценка на инсулт“, каза Хуанг.

При тестване на модела на набора от данни на метода на Хюстън, изследователите установили, че неговата ефективност постига точност от 79% - сравнима с клиничната диагностика от спешни лекари, използващи допълнителни тестове като CT сканиране. Моделът обаче може да помогне за спестяване на ценно време за диагностициране на инсулт, тъй като пациентът може да бъде оценен само за четири минути.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?