1939

Ново 20: Вреден или полезен е шоколадът

Повечето от нас са чували многократно, че шоколадът е нездравословен. В краен случай може да се консумира само в минимални дози, но е по-добре напълно да се откажем от него. Но има ли тази сурова присъда нещо общо с истинските факти?

Поне учените, чието изследване е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, могат да гарантират за ползите от шоколада, пише Дарик.

Експертите са провели проучване, в което са участвали над 20 хиляди англичани. В хода на работата са установиха, че хората, които ядат две шоколадови блокчета на ден, са с 11% по-малко застрашени от инфаркт или инсулт, отколкото тези, които изобщо не близват шоколад. Освен това любителите на шоколада имат 25% по-малък риск да починат от сърдечно-съдови заболявания.

Изследването става още по-интересно, като се вземе предвид факта, че повечето от участниците са консумирали млечен шоколад, а не черен.

Черният шоколад се счита за по-здравословен поради ниското си съдържание на захар. В института в Копенхаген учените са стигнали до извода, че малко парче черен шоколад може да притъпи чувството на глад. А експерти от университета в Акуила в Италия установиха, че хората, които ядат парче черен шоколад в продължение на две седмици, намаляват приема на захар с 50%.

Важно е обаче да запомните, че шоколадът все пак може да има отрицателно въздействие върху здравето. Предимно това свойство има млечният и белият шоколад. Злоупотребата с тях води със затлъстяване, разрушаване на зъбния емайл, проблеми със стомашно-чревния тракт, диабет, алергии и кожни проблеми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Чочко

Чочко

27.10.2022 | 04:48

Шоколадът на снимката изглежда български, производство на фабрика Своге. Той със сигурност не е полезен.

Отговори
0 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.10.2022 | 03:50

ПОЛЕЗНО е В нормални КОЛИЧЕСТВА

Отговори
2 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.10.2022 | 03:50

БЛАГОДАРЯ ВИ много ПОЛЕЗНА и ЗДРАВОСЛОВНА СТАТИЯ

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?