46

Ново 20: Туиндемия идва към Европа

Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима, което създава притеснения от продължителна "двойна епидемия" заедно с COVID-19, сочат данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация. Появи се и нов термин - "туиндемия".

Сезонният грип беше почти изчезнал миналата година заради разпространението на коронавируса. Наложените строги ограничителни мерки, носенето на предпазни маски и социалната дистанция не позволиха на сезонната зараза да се разпространи в Европа миналата зима, като временно унищожиха вируса, отнемащ по около 650 хиляди живота всяка година в глобален мащаб, сочат данни на Европейския съюз.

Сега обаче ситуацията се промени, тъй като държавите разхлабват мерките в борбата с COVID-19 заради масовата ваксинация. От средата на месец декември грипни вируси циркулират в Европа по-бързо от очакваното, предупреди Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. Миналия месец броят на заболелите отчита стабилен ръст, като достига най-високото си ниво от 43 души в последната седмица на 2021 г. Това е доста под нивата преди избухването на коронавирусната пандемия - в същия период на 2018 г. е имало над 400 болни от сезонен грип в интензивни отделения в болници на Стария континент. Настоящите данни показват голям ръст спрямо миналата година, когато през целия месец декември е имало само един случай на заразен със сезонен грип.

Завръщането на вируса може да е началото на необичайно дълъг грипен сезон, който да се проточи до лятото, заяви пред Ройтерс експертът Паси Пентинен от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Според него премахването на ограничителните мерки през пролетта може да удължи циркулацията на грипа доста след месец май, когато сезонната зараза обичайно изчезва.

Във Франция, например, вече има три региона - включително и този на Париж, които са изправени пред грипна епидемия, сочат официалните данни на здравните власти. Други са в предепидемична фаза. Този сезон страната е регистрирала 72 сериозни случая на грип, като шест от тях са били с фатален изход.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Тъпа .нари чифутски

Тъпа .нари чифутски

17.01.2022 | 20:37

Някой брой ли им прякорите дето ги фърлят в пространството на еднж грипче Стигнаха до там че от векове грипчето което съпътства Човечеството да кажат че точно за две години минало в нелегалност като техните чифутски партизани и чак сега се появило

Отговори
1 1
Тези пландемици

Тези пландемици

17.01.2022 | 19:55

Съвсем се объркаха.....туиндемия. Докога с този цирк?

Отговори
5 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?