Следвайте ни

Ново 20! Нормалната температура вече не е 37 градуса

viber icon

Всеки един от нас, когато се почувства зле и реши, че се разболява, първото нещо, което прави е да си премери температурата.

От медицинска гледна точка това е много важно, защото много заболявания са съпроводени с характерни промени в телесната температурата. Също така и лечението на съответното заболяване може да бъде наблюдавано чрез измерването ѝ.

Като общоприета норма днес се смята, че нормалната температура е между 36.5 – 37.5 °C (98 – 100°F).

Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса.

Но множество съвременни проучвания сочат, че изчисленията на Карл Райнхолд Август Вундерлих или не са били верни,или нещата са се променили.

В ново проучване учени от университета в Станфорд твърдят, че по онова време телесната температура е била по-висока и не се знае защо е спаднала с годините.

Днес средната нормална температура на човешкото тяло е по-близка до 36,4 градуса. Спадът на телесната температура може да обясни и други физиологични промени, настъпили с времето.

"Сега хората са по-високи, по-тежки и живеят по-дълго, а ние не разбираме каква е причината за тази промяна", казва Джули Парсънет, част от екипа в Станфорд.

За да тестват своята хипотеза, учените анализират 677 423 температури, събрани от 189 388 пациента за период от 157 години. Температурата на участниците в Гражданската война била по-висока от измерената през 70-те години и още по-висока от тази в началото на века. 

Все пак, температурата може да бъде измерена на различни места и това може да промени цифрите. Измерването в ухото и ректума е с половин градус по-висока от оралната, а от подмишницата е по-ниско.

Преди са използвали живачни, а днес - дигитални. Възрастта, периодът от деня, физическата активност и други влияят на телесната температура.

"Освен това, хората, посещавали кабинета на Вундерлих, са страдали от туберкулоза, дизентерия, костни инфекции и други инфекциозни заболявания, които днес не съществуват.

Той се опитва да измери температурата и на здрави хора, но продължителността на живота била толкова ниска, че отново не можем да направим качествена съпоставка", споделя Парсънет, но все пак е впечатлена от направеното проучване, пише zdrave.to.

Коментари (2)

Как може да бъде спокоен човек

31.03.2020 | 19:02

Като го наблюдават и подслушват..! Само от това ще вдигне температура...! (Лорче успокой се..! Помпеф - "не си добре...! Ами Злата си показва онез големите на мъжа ми, как ше е добре Лорчето, копанарките буйстват...! Много е лесно, да се обвини ей така, напук,за Да вдигне човек температура...!

Отговори
2 0

съмнения

31.03.2020 | 07:25

Поредните простотии на някакви "набедени" учени. Вече се чудят за какво да пишат та да си присъждат титли и звания....

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?