1939
Следвайте ни

Ново 20! Климатичните промени влияят върху затлъстяването

viber icon

Неочаквано разкритие, че затлъстяването и всички произтичащи от него здравни рискове, също могат да зависят от климатичните промени, направиха учени, цитирани от "МедикълЕкспрес".

Изследователи от онкологичния институт "Фокс Чейс" във Филаделфия са нмерили връзка между климатичните промени и затлъстяването. С увеличаването на глобалните температури, хората са все по-малко физически активни и неспособни да изгарят излишните мазнини, което ги излага на увеличен риск от наднормено тегло или затлъстяване.

Това от своя страна води до повече емисии парникови газове, тъй като хората с наднормено тегло използват повече и по-често превозни средства, вместо да се придвижват пеша или с велосипед.

Една от здравните последици от напълняването и затлъстяването е завишеният риск от онкологични заболявания, смятат авторите на изследването, публикувано в сп. "Хормон енд метаболик рисърч".

"Затлъстяването е свързано с риск от множество злокачествени тумори, включително рак на гърдата и на матката, рак на езофага, на стомаха, но дебелото черво, ректума, черния дроб, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, щитовидната жлеза и миелома", пишат в изследването д-р Кристиян Кох, директор на ендокринологичния сектор в онкологичния център и колегите му. Една от причините за повишения риск от онкологични заболявания е свързана със завишените инсулинови нива при затлъстелите хора.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?