71

Ново 20: COVID ваксините увеличавали риска от някои заболявания

Вижте показват данни от най-голямото досега глобално проучване за безопасност на ваксините 

 

Ваксините, които предпазват от тежко заболяване, смърт и дълготрайни симптоми на Covid при коронавирусна инфекция, са свързани с малки увеличения на неврологични, кръвни и сърдечни заболявания, показват данни от най-голямото досега глобално проучване за безопасност на ваксините, цитирано от BloombergTVBulgaria.

Редките събития, които бяха идентифицирани в началото на пандемията, включваха по-висок риск от възпаление на сърцето, при инжекциите с иРНК, направени от Pfizer Inc, BioNTech SE и Moderna Inc, и повишен риск от вид кръвен съсирек в мозъка след имунизация с вирусно-векторни ваксини като тази, разработена от Оксфордския университет и направена от AstraZeneca Plc.

Векторните ваксини са свързани и с повишен риск от синдрома на Гилен-Баре - неврологично заболяване, при което имунната система погрешно атакува периферната нервна система.

През последните три години в световен мащаб са приложени повече от 13,5 милиарда дози ваксини Covid, като само в Европа са спасени над 1 милион човешки живота. Въпреки това малка част от имунизираните хора са пострадали от инжекциите, което разпали дебат за ползите и вредите от тях.

Новото изследване, проведено от Глобалната мрежа за данни за ваксините, беше публикувано в списание Vaccine миналата седмица, като данните бяха предоставени чрез интерактивни информационни табла, за да се покаже методологията и конкретните констатации.

В рамките на изследването са проучени 13 медицински състояния, които групата счита за "нежелани събития от особен интерес" сред 99 милиона ваксинирани лица в осем държави, като целта е да се идентифицират случаите, които са по-чести от очакваното след поставяна на ваксина срещу Covid. Използването на обобщени данни увеличава възможността за идентифициране на редки сигнали за безопасност, които биха могли да бъдат пропуснати при разглеждане само на по-малки популации.

Миокардитът, или възпаление на сърдечния мускул, е бил последователно идентифициран след първата, втората и третата доза на иРНК ваксините, установява проучването. Най-голямото увеличение на съотношението между наблюдавано и очаквано е наблюдавано след втората доза с ваксината Moderna. Първата и четвъртата доза от същата ваксина също е била свързана с увеличаване на перикардита или възпалението на тънката торбичка, покриваща сърцето.

Сигнали за безопасност

Изследователите са установили статистически значимо увеличение на случаите на синдрома на Гилен-Баре в рамките на 42 дни след първата инжекция с разработената в Оксфорд ваксина ChAdOx1 или "Ваксеврия", което не е наблюдавано при ваксините с иРНК. Въз основа на фоновата честота на заболяването са се очаквали 66 случая - но са наблюдавани 190 случая.

ChAdOx1 е свързана с трикратно увеличение на тромбозата на мозъчните венозни синуси, вид кръвен съсирек в мозъка, установена при 69 случая, в сравнение с очакваните 21. Малкият риск е довел до изтеглянето или ограничаването на ваксината в Дания и множество други държави. Миокардитът също е бил свързан с третата доза ChAdOx1 в някои, но не във всички изследвани популации.

В проучването са идентифицирани възможни сигнали за безопасност при трансверзален миелит - възпаление на гръбначния мозък - след вирусно-векторни ваксини. Както и остър дисеминиран енцефаломиелит - възпаление и подуване на главния и гръбначния мозък - след вирусно-векторни и иРНК ваксини.
Наблюдавани са седем случая на остър дисеминиран енцефаломиелит след ваксинация с ваксината на Pfizer-BioNTech, в сравнение с очакваните два.

Нежеланите събития от особен интерес бяха подбрани въз основа на предварително установени връзки с имунизацията, вече известното за свързаните с имунната система състояния и предклиничните изследвания. Проучването не е наблюдавало синдрома на постуралната ортостатична тахикардия или POTS, който според някои изследвания се свързва с ваксините Covid.

Непоносимост към физически упражнения, прекомерна умора, изтръпване и "мозъчна мъгла" са сред често срещаните симптоми, установени при повече от 240 възрастни, изпитващи хроничен синдром след ваксинация, в отделно проучване, проведено от Йейлския колеж по медицина. Причината за синдрома все още не е известна и за него няма диагностични тестове или доказани средства за защита.

Целта на изследването в Йейл е да се разбере състоянието, за да се облекчи страданието на засегнатите и да се подобри безопасността на ваксините, казва Харлан Крумхолц, главен изследовател на изследването и директор на Центъра за изследване и оценка на резултатите в болница "Йейл Ню Хейвън".
"И двете неща могат да бъдат верни", каза Крумхолц в интервю.

"Те могат да спасят милиони животи, а може да има малък брой хора, които са били засегнати."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
15 коментара
Мангъра ги казваше тия работи, а разни шошорковци от ДБ, като

Мангъра ги казваше тия работи, а разни шошорковци от ДБ, като

20.02.2024 | 22:19

ония червеноско Симидчийката, който четял за Ковид от интернет и другите искаха да го разжалват, арестуват и накрая Путин погна Украйна и Ковида свърши!

Отговори
2 0
Язък

Язък

20.02.2024 | 21:13

Свърши вече. Ваксинирахме се.

Отговори
0 0
Ново 20 за идиотите

Ново 20 за идиотите

20.02.2024 | 16:49

Това си беше ясно още преди да измислят ковида. Но нали новите европейци са кръгли розови идиоти, се ваксинираха масово. Сега го ядат на фирмите, които Урсула направи милиардери.

Отговори
7 0
Ей глупаци

Ей глупаци

20.02.2024 | 15:43

Ваксините спасиха стотици милиони по света. Неслучайно една от страните с най-слаба ваксинация е на второ место в света по смъртност от сезонното грипче. Няма да ви казвам коя е страната. В Китай са ваксинирани почти на 100%, умряха ли, какво стана?

Отговори
5 19
КУКУ, ти си

КУКУ, ти си

20.02.2024 | 22:20

измекяр!

Отговори
1 0
Спомени

Спомени

20.02.2024 | 15:20

А помните ли, как бяха обиждани и плюти антиваксърите? Нещо подобно на сегашните противници на евроатлантиците! Убеждава ха ни да се ваксинираме, излизаха информации, че ваксините вадят рецидиви до 1-2 години и удрят по други органи, ама платените медии и някои лекарчета денонощно ни караха да се бодем. Помните ли? И всичко това ни го причиниха днешните "радетели за свобода на Украйна" , които спонсорират войната близо 20 години. Ковида и той не дойде случайно, както и ваксините после. Някой сеща ли се, колко пари се спечелиха от всичко това?... Днес облъчването е в друга посока.

Отговори
21 5
Ей глупаци

Ей глупаци

20.02.2024 | 15:46

Прави ми впечатление, че плоскоземните антиваксъри, са най-големите путинисти и убитаци в обществото ни. Това са и избирателите на Възраждане и Атака преди да изчезне. От там знаем, че са около 15% от обществото ни. Едно инфо за глупаците - в Русия ваксинацията за големи части от обществото им беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!!!!!!!

Отговори
4 12
Глупак

Глупак

20.02.2024 | 18:28

Но не с rnk ваксини, а класически, тези американските са от ново поколение измишльотина, в русия и китай не използуваха RNK, чети повечко, а не слушай западноамериканската пропаганда

Отговори
4 0
Тепърва ще има болни

Тепърва ще има болни

20.02.2024 | 14:59

Имам познат, който ослепя с едното око, лекарят в Канада каза от ваксината е

Отговори
16 1
Сако

Сако

20.02.2024 | 14:58

То при всяко лекарство има такива ефекти. В случая от милиарди ваксинирани и а ефект при 160 човека

Отговори
7 17
777

777

20.02.2024 | 14:47

важното е, че мъжът на урсула фон дер лайнен спечели няколко милиарда от Пфайзер

Отговори
25 4
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

20.02.2024 | 14:32

БОМБА СЪС ЗАКАСНИТЕЛ

Отговори
27 3
Не е ново 20

Не е ново 20

20.02.2024 | 14:00

Познатото старо 10 е. Тепърва набучените ще си патят от инокулациите.

Отговори
24 12

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?