4232

Нова мода в TikTok: Мийте лицето си с морска вода у дома

Морската вода е доказала благотворното си влияние върху кожата през годините и го знаем добре днес

Солта дезинфекцира и заглажда кожата, докато минералите като магнезий, калций и калий в нея също действат благоприятно на състояния като акне, разширени пори и омазняване.

Можем ли да пресъздадем действието на морската вода у дома?

Според последната TikTok тенденция да, като мием лицето си със солена вода. "Солта действа като механичен ексфолиант, като премахва мъртвите клетки", коментира д-р Шехан Амин пред Healthline.

Той допълва, че солта абсорбира токсините и извлича мръсотията, и мазнината от порите. Измиването със солена вода на лицето обаче не трябва да се практикува твърде често - веднъж или два пъти в седмицата, като е препоръчително основно за хора с нормална или мазна кожа. По-честата ѝ употреба може да изсуши кожата и да наруши кожната бариера, пише lifestyle.bg.

 

Как да си приготвим солена вода за миене на лице у дома?

Кипваме две чаши чешмяна вода с една чаена лъжичка сол. Оставяме да изстине, прибираме в затворен съд, който съхраняваме на стайна температура. Ползваме до два пъти в седмицата, като навлажняване памучен тампон и почистваме кожата с него. Или пък ползваме бутилка с пулверизатор, за да напръскаме лицето си. След като е почти изсъхнало, нанасяме хидратиращ крем.

Измиването със солена вода не е препоръчително за хора със суха кожа. Но и останалите трябва да следят за симптоми като зачервяване, белене на кожата, опъване и сърбеж - при подобни употребата ѝ трябва да бъде спряна, цитира fakti.bg.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?