Следвайте ни

Нормалната телесна температура вече не е 37 градуса

viber icon

Всеки път, когато човек реши, че e болен, първата стъпка е да вземе термометъра и да провери дали температурата му е над 37 градуса.Това се считаше за „нормална“ температура в продължение на повече от век, но ново проучване установява, че е възможно тази теория вече да е остаряла. Изследователи от Станфордския университет посочват в статия за списание eLife, че температурата на човешкото тяло се е понижила и лекарите вероятно трябва да актуализират това, което считаме за нормално, съобщава списание TIME.

Използвайки информация от три различни бази данни, изследователите анализират над 677 000 температурни показания на почти 190 000 души, които са събрани между 1862 и 2017 г. През този период температурата пада средно с 0.03 градуса по Целзий при мъжете и с 0.29 при жените. Това би променило нормалната телесна температура до 36.9 градуса при силния пол и 36.7 при нежния, пише profit.bg. 

Професорът по медицина Джули Парсънет, която ръководи изследването, казва,  че човешките тела са се променили и по други начини, така че има смисъл и тяхната средна температура също да е с различна стойност. „Ние сме нараснали средно на височина и станахме по-тежки, което променя и телесната ни температура“, казва тя. „Днес се храним по-добре, радваме се на по-добро медицинско обслужване. Имаме климатик и отопление, така че живеем по-комфортен живот при постоянни от 20 до 22 градуса в домовете ни и не водим борба да поддържаме тялото си топло".

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?