71

Ниското кръвно налягане може да е смъртоносно

Ако кръвното налягане внезапно спадне под нормата, на първо място се засяга мозъкът, което може да доведе до припадък. Тогава се нарушават и функциите на сърцето, бъбреците и черния дроб.

Заур Шугушев - московски кардиолог и доктор по медицина, разказа за опасностите от внезапното падане на артериалното налягане. Обикновено се смята, че нормалното кръвно налягане е 120/80, но в действителност границите са по-широки, казва Шугушев. Той заяви, че долната граница на нормалното кръвно налягане е 90/60, а горната - 140/90.

Всеизвестно е, че високото кръвно налягане е изключително опасно и може да причини инфаркт или инсулт. Същевременно лекарят заяви, че внезапното спадане на кръвното налягане също може да доведе до сериозни рискове и дори до смърт.

"Кръвно налягане под 90/60 е опасно, тъй като в този случай кръвоснабдяването на някои органи и тъкани е нарушено. Ако кръвното налягане внезапно спадне под нормата, на първо място се засяга мозъкът, което може да доведе до припадък. Тогава се нарушават и функциите на сърцето, бъбреците и черния дроб", допълва кардиологът, цитиран от БГНЕС.

В случай на слабост, замайване, нарушена координация на движенията е необходимо да се измери кръвното, предупреди той. Ако показанията на апаратът са по-ниски от 85/60, е необходимо да се обадите на линейка: има заболявания, които се развиват бързо заради хипотония.

"Когато налягането е под 85/60, всичко се развива много бързо. Ако не се обадите на линейка навреме, ситуацията може да завърши зле или дори фатално", каза Шугушев.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?