Следвайте ни

Неочаквани разкрития: Помага ли витамин D при Covid -19

viber icon

Ролята на  витамин D в човешкия организъм е отдавна известна и доказана, но дали наистина оказва значение при заразените с COVID-19 е въпрос, които занимава учените. 

Публикувани през януари 2019 г. резултати от най-голямото клинично проучване по темата, проведено досега, в което са участвали повече от 25 000 души, показват, че приемането на добавки с витамин D няма ефект върху здравето.

Откритието, направено от учени от Калифорнийския университет (Сан Диего, САЩ), чиято статия е публикувана в списание Nature Communications, може да обясни това противоречие. 

Факт е, че стандартният кръвен тест за концентрация на витамин D показва нивото на неактивен предшественик (прекурсор) на това вещество, съхранявано в тялото. За да може съединението да започне да работи, предшественикът трябва да се метаболизира в активната форма на витамин D.

За да разберат как чревните бактерии играят роля в тази трансформация, изследователите анализираха проби от кръв и изпражнения от 567 здрави възрастни мъже, живеещи в шест различни американски града. 

Изследователите определят видовете бактерии, открити в червата на участниците, и нивата на предшественика и активната форма на витамин D в техния кръвен серум.

Оказа се, че колкото по-разнообразен е съставът на чревната микрофлора, толкова по-висока е концентрацията не на прекурсора, а на активната форма на витамин D в кръвта на участниците.

Изследователите също така идентифицират 12 вида бактерии, най-често срещани в чревната флора на участниците с високи нива на активен витамин D в кръвта им. Повечето от тези бактерии произвеждат бутират, маслена киселина, която е полезна за чревната лигавица. 

Бутиратът се получава чрез ферментация от чревни микроорганизми на диетични фибри, намиращи се в храни, богати на фибри и сложни въглехидрати.
Тъй като участниците в проучването са живели в различни региони на Съединените щати, те са били изложени на различни нива на слънчева светлина, естествен източник на витамин D.

Например, участниците, които са живели в слънчев Сан Диего, Калифорния, са получавали повече слънце през годината, отколкото други, и най-високите концентрации на предшественик на витамин D в кръвта, пише Здравето.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?