Следвайте ни

Нелегални течности от Китай доведоха до кризата с електронните цигари в САЩ

viber icon

Регистрираните случаи на заболявания в САЩ са причинени от масла с открити необявени съставки Тетрахидроканабинол и Витамин Е ацетат, коментира проф. Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация

При всички случаи, регистрирани в САЩ,  се говори за нов вид белодробно заболяване, причинено от необявени съставки в течностите за електронни цигари. Маслата са съдържали съставката Тетрахидроканабинол,  и освен това като агент, като помощно вещество, е бил използван и Токоферил ацетат, наричан Витамин Е ацетат. Това коментира проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикология по БНР. 

„При всички случаи, които са регистрирани само в САЩ и никъде другаде, в които се говори за нов вид болест на белия дроб, причинена от електронни цигари, говорим за необявени съставки.  Като тетрахидроканабинол, т.е. масл, които съдържат тетрахидроканабинол, а като помощно вещество е бил използван и токоферил ацетат, наричан още витамин Е ацетат“, допълни проф. Момеков. 

Когато пием витамин Е като добавка или се мажем с крем с вит. Е , той е безкрайно полезен, но когато през едно електронно вейпинг устройство с течност той попадне в белия дроб, това води до състояние, чиято клиничната картина прилича на пневмония. „Всъщност това е един стерилен пневмонит, нещо, което прилича на пневмония, но няма изолирана бактерия. И това всъщност е реакция на нашия неспецифичен имунитет срещу тези вредности. В други от тези устройства е установено наличие на течен парафин, а това са все вещества, които са изключително нехарактерни за нашия бял дроб, но попадат там. Във всичките лаважи на бял дроб от тези случаи в САЩ на заболели и починали са били установени високи концентрации токоферил ацетат. И освен това се касае за много малко производители и то не от сериозните производители, а по-скоро от неща, които хората купуват на улицата или по интернет“, обясни още проф. Момеков пред БНР.

Кризата с електронните цигари в САЩ е случай, който в медицината се нарича идиосинкразия или нещо крайно рядко, заяви професорът. Става въпрос за близо 3000 пациенти, хоспитализирани с новата белодробна болест EVALI, от които 80% ит течностте са със съдъражние на THC (тетрахидроканабинол - психоактивното вещество при канабиса), потвърдиха и данните в последния доклад от декември 2019 г. на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC). 

Електронните цигари се използват в САЩ от вече 10 години, като броят на ползвателите на континента е близо 10 милиона.  „Можете да си представите какъв е пазарът на електронни цигари в една страна с популация от около 300 млн. души и страшно много пушачи. И то над десетгодишна история на употреба на подобни продукти и изведнъж в последните една-две години се заговори за това нещо. Да има и смъртни случаи, но други страни, в които има пак огромен пазар, няма нито един регистриран случай, просто защото регулацията на тези продукти е крайно сериозна. Например във Великобритания, една страна също с много сериозна документация за употребата на е-цигари, но и с прекрасна тежка регулация на всичките тези продукти, чийто химичен състав е обект на проследяване, там нямат такива случаи. Така че по-скоро не бива да преписваме тази нова болест на белия дроб на електронните цигари въобще като тип продукти, а на конкретни марки и необявени съставки“, допълни фарамокологът, като метафорично определи истерията с електроните цигари: „Това, че някой някъде е ял кюфте, в което нещо се е случило след това, не означава че трябва да спрем да ядем кюфтета“.

По отношение на предлаганите устройства с нагряване на тютюн като бездимни алтернативи в България и намаления им риск спрямо цигарите професорът коментира така:

„Първо трябва да сме наясно със следното – един пушач, който е пушил дълго време, има множествени рискове – от ХОББ, канцерогенеза, сърдечно-съдови рискове. Когато спре да пуши, тези рискове не изчезват, като все едно да скочиш от един небостъргач и рискът изведнъж да стане нула. Подобно на един триъгълник, рискът се покачва с пушенето и когато спреш цигарите, рискът започва плавно да намалява.“

Ако пушачът премине на бездимна алтернатива, като устройствата за нагряване на тютюн, ръскът ще намалява доста по-плавно, отколко ако спре напълно да употребява продукти с никотин. „Но все пак ние ще имаме редукция на риска, защото рискът от тютюнопушенето е функция на химическите нокси, които се съдържат в тютюневия дим. Когато ние ги елиминираме, в някои случаи, или ги намалим драстично, това означава, че ние ще редуцираме рисковете. Никой не е казал, че тези продукти са полезни и не трябва тази дума да се използва, по-скоро ние сме убедени на този етап, че те са по-малко вредни, и то не само за пушача. Пак казвам – тук е важно, че се намалява пасивното пушене. Защото знам, че има пушачи, които колкото и да обичат децата си, те са агресивни, те пушат навсякъде. Ако тези хора преминат на алтернативен продукт, ще има ползи и за бъдещето“, допълни проф. Момеков в БНР. 

Цялото интервю можете да чуете тук:

https://bnr.bg/hristobotev/post/101217653

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?