Следвайте ни

Неблагополучията при зачеването се дължат и на двата пола

viber icon

В 46 до 50% от случаите, при които млада двойка не може да има дете, проблемът е в мъжа. Думите са на един от най-добрите уролози у нас проф. Йорданка Узунова, която работи в Клиниката по урология и андрология в столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Оказва се, че основният фактор за поява на безплодие у мъжа не е стресът, а са заболявания и инфекции.
 
Мъжкият стерилитет засяга и млади хора. Дали стресът може да бъде фактор за това, професорът отговаря така: "Стресът може да бъде фактор, но той не е основният. Основният фактор са възпалителни и невъзпалителни заболявания при мъжа. Поради тези житейски ситуации, свързани с икономическата трансформация у нас, свързани с безразборните контакти и половите инфекции, неконтролираната здравна култура в народа ни, се стига до това непознаване на личния здравен статус на индивида".
 
По думите на проф. Узунова досега гинеколозите са отвоювали своето място и поле за действие. Но според нея остава "да обърнем особено внимание върху мъжкия фактор". Ситуацията с неблагополучията при оплождането сред двата пола е 50 на 50.
 
Как да разберем сами, че имаме проблем, ако сме изпуснали инфекцията? Съветът на специалиста е, ако опитите за зачеване са неуспешни в рамките на няколко месеца или година-две, и двамата да потърсят лекарска помощ, "и то компетентна и много специфична като дейност". Наблюденията на проф. Узунова са, че българинът все още не търси тази помощ навреме.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?