4232

Не сте подозирали! Ето коя храна сваля кръвната захар

Яйца за сваляне на кръвната захар  

Оказа се, че яйцата не само намаляват нивата на кръвната захар след хранене, което е много важно както за диабетици, така и за здрави хора с наднормено тегло, но също така забавят развитието на атеросклероза, съобщава The American Journal of Clinical Nutrition.

„Хората със захарен диабет тип II и преддиабет бяха разделени на две групи, някои консумират 10-12 яйца на седмица, а други - не повече от 2. Основният резултат от работата е, че яйцата са безопасни за пациенти със захарен диабет тип II и предиабет“, обяснява лекарят.

Ежедневното включване на този продукт в диетата на диабетици помага за нормализиране на нивата на кръвната захар (3,3-6,0 mmol/l). Доказано е, че пациенти с диабет тип II и предиабет могат да ядат до 12 яйца на седмица, казва още специалистът.

 

Други ползи от яйцата

Ползите от пилешките яйца се дължат на голямо количество протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали в състава им, които лесно се усвояват от тялото. Здравословно ли е да се ядат яйца? Някои експерти са критични към тях и смятат, че трябва да се ограничи консумацията на яйца. Причината за тревога е голямото количество наситени мазнини и холестерол в състава им, което може да доведе до влошаване на състоянието на кръвоносните съдове. "Проучванията обаче показват, че яденето на яйца не е свързано с повишен холестерол в кръвта. Освен това яйцата помагат за намаляване на риска от инсулти, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Лекарите смятат, че кокошите яйца са вредни само при алергии или индивидуална непоносимост", казва специалистът.

Кокошите яйца са отличен източник на висококачествени протеини и аминокиселини, които помагат за изграждането на мускули, така че яйцата трябва да присъстват в диетата на мъжете, занимаващи се със спорт. В допълнение, яденето на яйца помага за поддържане целостта на тъканите, подобрява мозъчната функция, понижава кръвното налягане и поддържа здравето на очите.

"Поради невероятната хранителна стойност и относително ниското съдържание на калории в яйцата, консумацията им помага да се отървете от излишните килограми. Според изследвания яйцата всъщност помагат за отслабване като намаляват производството на хормона на глада - закуската с пилешки яйца ви оставя да се чувствате сити за дълго време, без да предизвиква желание за лека закуска преди обяда. Така че, ако сте на диета, можете спокойно да ядете яйца и да не се притеснявате за фигурата си", допълва още експертът, пише Actualno.com.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?