Следвайте ни

Не кихайте със затворена уста! Ето за какво е опасно

viber icon

Правилата на етикета при кихане препоръчват да покриете устата си с ръка. Много хора се смущават да кихат силно в присъствието на непознати, затова притискат и носа си преди кихане. Но специалистите предупреждават: кихането “вътре в себе си” е опасно за здравето.

Защо е важно да кихате с отворен нос?

Човек може да кихне рефлекторно, когато слънчевите лъчи попаднат директно върху ретината, когато излиза от тъмната стая на улицата. Останалите два случая са: алергична реакция и настинка.

Тези механизми за кихане могат да бъдат опасни. Алергените и инфекцията не трябва да задържаме вътре в себе си, а да бъдат изтласкани навън.

Защо е опасно да кихате със затворена уста и нос?

Първо, кихането със затворена уста и нос може да доведе до проблеми със слуха. Когато кихате, скоростта на въздушния поток може да достигне 120 m/s. Ако затворите устата и носа, слузта под налягане може да попадне в слуховите тръби, които свързват назофаринкса със средното ухо.

В резултат на това може да възникне възпаление на слуховата тръба, което се нарича евстахит.

Също така под налягане микробите могат да навлязат в параназалните синуси: максиларни, фронтални, клетки от етмоидния лабиринт.

Кихането при затворен нос и уста може да причини синузит (възпаление на лигавицата на един или повече синуси) – възпаление на максиларния синус, фронтит (възпаление на фронталния синус) или сфеноидит (възпаление на сфеноидния синус).

Третата отрицателна последица от „вътрешното” кихане е повишаване на вътречерепното налягане. Човек, който е с нормални стойности на кръвното налягане няма да почувства сериозни последици.

Но възрастните хора, пациентите със слаби съдови стени и вегетоваскуларна дистония, могат да се почувстват зле. Ако човек има склонност към кървене от носа, кихането със затворена уста и нос може да провокира това състояние.

източник: здраве.то

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?