Следвайте ни

Не дръжте домати и краставици заедно в хладилника

viber icon

Когато пазаруваме, не мислим как след това да подредим продуктите си вкъщи. Просто слагаме всичко в количката и се насочваме към касата. След това ги поставяме в хладилника без да помислим дали това е правилният начин.

Всъщност, решението ви е грешно, тъй като някои храни не трябва да бъдат държани на едно и също място. Понякога това предизвиква по-бързо разваляне или намаляване на хранителните стойности. Хубаво е да им отделите отделни хладилни рафтове, за да запазите свежестта им за по-дълго време.

Краставици

Те трябва да бъдат оставени сами на някое хладилно ниво. Ако бъдат складирани с пъпеши, банани или домати, започва да се отделя газът етан, който ускорява узряването. Краставиците са много чувствителни към него и по този начин те започват да омекват. Затова трябва да им намерите място, където ще бъдат далече от тези плодове и зеленчуци, за да може да им се наслаждавате по-дълго време.

 

Тикви и ябълки

Ако обичате често да похапвате тези плодове, по-добре ги дръжте на различни места вкъщи. Ябълките могат да развалят вкуса на тиквата и да ускорят процеса на разваляне. Най-добре складирайте тиквите си на температура от 10-12 градуса, за да може да ги хапвате дори и след 6 месеца.

Сладки и обикновени картофи

Най-подходящият начин за складиране на сурови зеленчуци, е в хартиена торба. Картофите са богати на хранителни вещества и е най-добре да бъдат разделени. Не ги слагайте в хладилника, защото може да започнат да гният много бързо. Затова си купувайте малко количество и го дръжте на сухо и тъмно място.

 

Ябълки и портокали

Най-вероятно имате купа вкъщи, в която си слагате всички плодове. Това е грешно решение що се отнася до ябълките и портокалите. Те също отделят газа етан и взаимно си ускоряват процеса на разваляне.

 

Хубаво е да оставите ябълките в хладилника, а портокалите в отворена чанта, за да може да влиза свеж въздух. Забравете за пластмасовите торбички, за да може плодовете ви да бъдат дълго време свежи.

Лук и картофи

Тези два вида зеленчук често се складират на едно и също място. Трябва да знаете обаче, че лукът има способността да предизвиква по-бързото стареене на картофа. Може да ги оставите в отворени кашони или торби, но със сигурност трябва да бъдат далече едни от други.

 

Най-доброто решение е да ги оставите в хартиени пликове. Лукът може да го сложите при чесъна, но винаги трябва да се уверите, че зеленчуците имат достатъчно въздух.

Източник: Tialoto.bg

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?