Не дръжте домати и краставици заедно в хладилника
- 10:51, 05.08.2019
- 92
- 0
Когато пазаруваме, не мислим как след това да подредим продуктите си вкъщи. Просто слагаме всичко в количката и се насочваме към касата. След това ги поставяме в хладилника без да помислим дали това е правилният начин.
Всъщност, решението ви е грешно, тъй като някои храни не трябва да бъдат държани на едно и също място. Понякога това предизвиква по-бързо разваляне или намаляване на хранителните стойности. Хубаво е да им отделите отделни хладилни рафтове, за да запазите свежестта им за по-дълго време.
Краставици
Те трябва да бъдат оставени сами на някое хладилно ниво. Ако бъдат складирани с пъпеши, банани или домати, започва да се отделя газът етан, който ускорява узряването. Краставиците са много чувствителни към него и по този начин те започват да омекват. Затова трябва да им намерите място, където ще бъдат далече от тези плодове и зеленчуци, за да може да им се наслаждавате по-дълго време.
Тикви и ябълки
Ако обичате често да похапвате тези плодове, по-добре ги дръжте на различни места вкъщи. Ябълките могат да развалят вкуса на тиквата и да ускорят процеса на разваляне. Най-добре складирайте тиквите си на температура от 10-12 градуса, за да може да ги хапвате дори и след 6 месеца.
Сладки и обикновени картофи
Най-подходящият начин за складиране на сурови зеленчуци, е в хартиена торба. Картофите са богати на хранителни вещества и е най-добре да бъдат разделени. Не ги слагайте в хладилника, защото може да започнат да гният много бързо. Затова си купувайте малко количество и го дръжте на сухо и тъмно място.
Ябълки и портокали
Най-вероятно имате купа вкъщи, в която си слагате всички плодове. Това е грешно решение що се отнася до ябълките и портокалите. Те също отделят газа етан и взаимно си ускоряват процеса на разваляне.
Хубаво е да оставите ябълките в хладилника, а портокалите в отворена чанта, за да може да влиза свеж въздух. Забравете за пластмасовите торбички, за да може плодовете ви да бъдат дълго време свежи.
Лук и картофи
Тези два вида зеленчук често се складират на едно и също място. Трябва да знаете обаче, че лукът има способността да предизвиква по-бързото стареене на картофа. Може да ги оставите в отворени кашони или торби, но със сигурност трябва да бъдат далече едни от други.
Най-доброто решение е да ги оставите в хартиени пликове. Лукът може да го сложите при чесъна, но винаги трябва да се уверите, че зеленчуците имат достатъчно въздух.
Източник: Tialoto.bg
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни