46

Не 10 000 крачки на ден, а 8200 пазят здравето

Ново изследване, базирано на данни от фитнес тракер, конкретизира правилото колко крачки трябва да изминава човек всеки ден, за да опази здравето си. Проучването показва, че цел от 8200 крачки на ден значително намалява риска от хронични заболявания. Увеличаването на броя на стъпките и интензивността на ходенето е от полза за избягването на повечето от изследваните хронични заболявания, пише в своя статия сайтът medicalnewstoday.com.

Най-вероятно сте чували, че ходенето пеша е полезно за здравето, но често липсва консенсус относно това колко километра на ден е необходимо да се изминават, за да се постигнат ползи за здравето. Например известната цел от 10 000 крачки на ден е резултат от маркетинга на продукти през 60-те години на миналия век и не е резултат от медицински изследвания.

Но ново проучване на изследователи от Медицинския център на Университета „Вандербилт” в Нешвил, ТН, малко променя картинката.  Използвайки данни от фитнес тракери, изследователите установили, че изминаването на 8200 крачки дневно е прагът, при който човек започва значително да намалява риска от развитието на различни хронични заболявания. Резултатите показват връзка между изминаването на 8200 крачки и намаления риск от затлъстяване, сънна апнея, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), депресивно разстройство, диабет, хипертония. 

Проучването установило също, че изминаването на още повече крачки продължава да увеличава ползите от ходенето за почти всяко изследвано здравословно състояние. Главният изследовател на проучването д-р Евън Л. Бритън, доцент по медицина във „Вандербилт”, заяви: „За повечето състояния по-високият брой стъпки е по-добър.

За диабета и хипертонията обаче наблюдавахме плато при около 8-9000 крачки на ден, над което нямаше очевидна полза. Това не означава, че хората, изложени на риск от хипертония и диабет, трябва да спрат да ходят, когато достигнат тези нива, защото има ползи от активността не само при тези две състояния“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?