3906

Най-новият хит за отслабване: Лекарството за диабет Оземпик, ето всичко, което трябва да знаете

Най-новият хит в отслабването напоследък е употребата на лекарството за диабет Оземпик (Ozempic). Важно е обаче какви са изследванията върху употребата му с тази цел, какъв е принципът на действие и какви могат да бъдат страничните ефекти. Ето най-главното, което трябва да знаете.

 

Оземпик (Ozempic) и Вегови (Wegovy) са търговски марки за лекарството семаглутид. Много страни са одобрили Вегови за отслабване при хора със затлъстяване или наднормено тегло, както и Оземпик за хора с диабет тип 2.

Как действат тези лекарства?


Лекарства като семаглутид имитират действията на хормон, наречен глюкагоноподобен пептид-1 или GLP-1. Тези така наречени GLP-1 аналози имат няколко ефекта, включително забавяне на изпразването на стомаха, действие върху мозъка за намаляване на апетита и засилване на освобождаването на инсулин, което помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Повече от десетилетие се използват аналозите на GLP-1, за да помогнат на хората с диабет тип 2 да контролират кръвната си захар и някои потребители са имали умерена загуба на тегло.

"Тези лекарства подсилват система, която вече съществува в човешкото тяло, чиято роля е да потиска апетита след поглъщане на храна", обяснява Саймън Корк () от Имперслкия колеж в Лондон.


Защо станаха толкова популярни сега?


Сега аналозите на GLP-1 започнаха да се предписват за отслабване при хора без диабет тип 2, защото станаха по-достъпни и във формули, които са по-мощни и по-лесни за употреба.

Първоначално аналозите на GLP-1 бяха одобрени за употреба в по-ниски дози и трябваше да се прилагат чрез инжекции два пъти дневно. В най-новите формули изискват инжекции веднъж седмично, като пълната доза на Вегови е 2,4 милиграма за отслабване, а Оземпик се използва в максимална доза от 2 милиграма за диабет тип 2.

Доколко са достъпни семаглутидните препарати?


През 2021 г. Вегови беше одобрен за отслабване в няколко страни, включително САЩ и Канада. Добрите отзиви от някои известни потребители му донасят широка популярност.

Появилите се производствени проблеми означаваха, че неговият производител, Novo Nordisk, трудно се справя с търсенето в световен мащаб, затова някои лекари започват да предписват Оземпик, който бе одобрен за хора с диабет тип 2 в някои страни няколко години по-рано. Това довежда до недостиг за хората, които се нуждаят от него за контрол на диабета.

Във Великобритания Вегови е одобрен през 2021 г., но получава одобрението с уговорката, че лекарството трябва да се прилага от клиники за отслабване в рамките на националната здравна служба на страната. Очаква се Вегови да стане достъпен във Великобритания тази година, докато Оземпик се предлага за диабет тип 2 от 2019 г.

Вегови е одобрен от ЕМА за употреба при деца (над 12 г.) и възрастни със затлъстяване едва през средата на 2023 г. По конкретно, този вид семаглутид е одобрен за:

Отслабване и контрол над теглото при възрастни с ИТМ от 30 кг/м² или повече (затлъстяване) или ИТМ от поне 27 кг/м², но по-малко от 30 кг/м² (наднормено тегло), които имат здравословни проблеми, свързани с теглото.


Юноши на възраст 12-17 години, чийто ИТМ е равен или по-висок от 95-ия персентил за тяхната възраст и пол (затлъстяване) и които тежат повече от 60 кг.

Семаглутид е първият и единствен медикамент от групата на GLP-1 рецепторни агонисти който е одобрен и в таблетна форма. Това е така нареченият Рибелсус (Rybelsus), който е одобрен от FDA през 2019, а от ЕМА през 2020 за лечение на диабет тип 2.

Към момента, Оземпик и Рибелсус (а скоро и Вегови) са достъпни в България само по лекарско предписание, съобщава диетологът д-р Димитър Маринов в блога си. Още информация вижте тук.

Колко ефективни са семаглутидните препарати?


Много. Това е клише, но лекарите по затлъстяването говорят за промяна на парадигмата в областта на контрола на затлъстяването. Преди това загуба от около 5% от телесното тегло би се считала за добър резултат за всяка интервенция за отслабване извън операция на стомаха и се считаше за еталон в проучванията на лекарства за затлъстяване.

Вегови води до около 15% намаление на телесното тегло за една година, когато се комбинира с упражнения и здравословно хранене.

Всъщност някои хора изглежда смятат, че аналозите на GLP-1 им помагат да отслабнат твърде много, което се отразява в появата на т. нар. "оземпик лице" и "оземпик дупе".

"Оземпик не прави нищо специфично за кожата", отбелязва Александър Мирас (Alexander Miras) от Университета в Ълстър, Великобритания. Именно загубата на тегло причинява тези очевидни странични ефекти, като подобни резултати често се появяват и след операция за отслабване, подчертава Мирас.

Лекарствата имат ли странични ефекти?


Страничните ефекти могат да бъдат леки, като гадене, запек и диария, които обикновено се появяват, докато хората свикнат с лекарството. По-тревожните странични ефекти включват възпаление напанкреаса, въпреки че това е сравнително рядко.

А косопадът?


Загуба на коса е докладвана от някои потребители на семаглутид. Това понякога се наблюдава и след значителна загуба на тегло поради други причини, като стомашна операция, обяснява Мирас.

Смята се, че загубата на коса след операция за отслабване се дължи на физиологичния стрес върху тялото, което води до навлизане на увеличен брой космени фоликули във фазата им на "покой", което води до падане на космите няколко месеца по-късно. Спира, когато загубата на тегло се стабилизира, но косата не винаги израства отново, разказва Мирас.

Тези лекарства предизвикват ли мисли за самоубийство?


Аналозите на GLP-1 – като Оземпик и Вегови – се разследват от Европейската агенция по лекарствата (EMA) след скорошни съобщения, че могат да предизвикат мисли за самоубийство или самонараняване. Това се случи, след като здравният регулатор на Исландия получи три такива доклада, свързани със семаглутид и друго лекарство, наречено лираглутид, което е по-ранен аналог на GLP-1.

ЕМА съобщава, че анализира около 150 доклада за възможни случаи на самонараняване и суицидни мисли. Това обаче не означава, че лекарствата са причинили тези ефекти, а само че хората съобщават за тези преживявания, след като са започнали да ги приемат.

"Необходима е повече работа, за да се определи дали съществува причинно-следствена връзка", коментира Майкъл Шварц (Michael Schwartz) от Вашингтонския университет в Сиатъл.
Говорител на Novo Nordisk, производителят на лираглутид и семаглутидните лекарства Оземпик и Вегови, коментира за New Scientist: "Агонистите на GLP-1 рецепторите са били използвани за лечение на диабет тип 2 повече от 15 години и за лечение на затлъстяване от осем години. Данните за безопасност, събрани от големи програми за клинични изпитвания и постмаркетингово наблюдение, не са показали причинно-следствена връзка между семаглутид или лираглутид и мисли за самоубийство и самонараняване."

 

Тези лекарства помагат ли при зависимости?


Може би. Има много анекдотични съобщения за хора, приемащи тези лекарства за диабет или контрол на теглото, които губят желанието си да пият алкохол или наблюдават отслабване на други навици, които могат да бъдат описани като "поведенчески зависимости", като компулзивно пазаруване.

Това се подкрепя от изследвания върху животни, които установяват, че аналозите на GLP-1 намаляват консумацията на алкохол и пристрастяващи лекарства. Малко проучване при хора намекна за подобен ефект от аналог на GLP-1, наречен екзенатид, който намалява тежкия алкохолизъм, но само при хора със затлъстяване.

Обяснението може да е свързано с начина, по който лекарствата действат върху мозъка, намалявайки апетита за храна, но точният механизъм е неясен. Ние едва заполчваме да разбираме как тези терапии могат да помагат на хора с пристрастеност към алкохол и наркотици, отбелязва Даниел Дракър (Daniel Drucker) от Sinai Health в Торонто, Канада. "Данните от клиничните изпитвания все още не са в подкрепа на отделните случаи."

Какво се случва с теглото на потребителя в дългосрочен план?


В гореспоменато проучване, приемането на семаглутид веднъж седмично води до загуба на около 15% от телесното теглоа, в сравнение с 2 % за тези, приемащи плацебо. Проведено през 2022 г., това двугодишно проучване разглежда хора със затлъстяване или наднормено тегло, но без диабет.

В повечето страни Вегови е одобрен за употреба в продължение на две години, но ако хората спрат да приемат лекарството, те обикновено възстановяват загубеното тегло – две трети от него след една година според едно проучване.

Но през 2024 г. Дона Райън (Donna Ryan) от Центъра за биомедицински изследвания Пенингтън в Луизиана и нейните колеги установяват, че приемането на същата доза семаглутид веднъж седмично в продължение на четири години води до намаляване на теглото, което се поддържа за целия период.

Екипът сравнява повече от 17 000 възрастни в 41 страни, които са били със затлъстяване или наднормено тегло и не са имали диабет, но са имали форма на сърдечно заболяване. Сред тези, приемащи семаглутид, загубата на тегло е продължила до 65-та седмица и е била поддържана по време на клиничното изпитване, като участниците са загубили средно 10,2% от телесното си тегло, в сравнение с 1,5% в групата на плацебо.

"Нашият дългосрочен анализ на семаглутид установява, че клинично значима загуба на тегло може да се поддържа до четири години в географски и расово разнообразна популация от възрастни с наднормено тегло и затлъстяване, но не и диабет", заявява Райън.
Предполага се, че използването на семаглутид за отслабване трябва да бъде дългосрочен подход.

"Загубата на тегло се поддържа само докато се приема лекарството, защото веднага щом спрете лекарството, всички онези физиологични процеси, които се опитват да върнат телесното ви тегло, се задействат отново",обяснява Корк.

Резултатите водят до тенденция за удължаване на лечението с Вегови до поне четири години. При сегашното двегодишно одобрение вероятно ще има търсене от страна на лекарите да продължат да предписват лекарството "не по предназначение".

"Мисля, че ще има голям натиск да се опитаме да променим тези насоки", разказва Корк. Оземпик може да се предписва дългосрочно за диабет тип 2, тъй като състоянието обикновено е за цял живот.
Тези лекарства намаляват ли риска от сърдечно-съдови инциденти?
Предполага се, че чрез привеждане на теглото на хората към по-здравословно ниво, тези лекарства могат неволно да намалят риска от сърдечни събития, като инфаркти и инсулти.

Въз основа на същия набор от данни, използван от Райън и нейните колеги, екип от Университетския колеж в Лондон изследва връзката между промяната в теглото и сърдечно-съдовите състояния. Представяйки своите резултати на Европейския конгрес по затлъстяването във Венеция, Италия, изследователите съобщават, че семаглутидът води до 20% намаление на такива събития, независимо от началното тегло на хората или количеството килограми, които са загубили, пише newscientist.com.

"Нашите открития показват, че степента на този ефект от лечението със семаглутид не зависи от количеството загубено тегло, което предполага, че лекарството има други действия, които намаляват сърдечно-съдовия риск, освен намаляването на нездравословните телесни мазнини", коментира членът на екипа Джон Дийнфийлд (John Deanfield). "Тези алтернативни механизми могат да включват положително въздействие върху кръвната захар, кръвното налягане или възпаленията, както и директни ефекти върху сърдечния мускул и кръвоносните съдове или комбинация от едно или повече от тях."

Резултатите предполагат, че семаглутидът може да намали риска от сърдечно-съдови инциденти при хора с леко наднормено тегло. Проучването обаче не е предназначено да измерва ефекта му като превантивно лечение. Необходими са и допълнителни изследвания сред още по-разнообразна група хора.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?