Следвайте ни

Най-големите грешки, които да избегнете при тренировки вкъщи

viber icon

Пандемията затвори всички места за тренировка като фитнеси и спортни зали, а зимните температури ни пречат да спортуваме навън. Това обездвижване носи със себе си неприятни за организма последици като напълняване, повишен риск от поява диабет, сърдечносъдови проблеми, болки в ставите и много други неприятни симптоми. Така че е важно хората да тренират вкъщи, за да поддържат здравето и тялото си в добро състояние.

Тренировките и упражненията вкъщи са прекрасни, но са нож с две остриета. Когато тренирате сами, съществува риск от допускане на грешки, които не само биха могли да направят тренировката ви неефективна, но и да създадат условия за травми, когато не ви наблюдава треньор.

Кои са най-често допусканите грешки при тренировките вкъщи?

Ако сте натрупали килограми вкъщи и се чувствате обездвижени, една от най-честите грешки, които можете да допуснете е да се пресилите в стремежа си да върнете добрата си форма. Така рискувате да се нараните или да доведете тялото си до крайно изтощение, което влияе силно негативно върху нормалните метаболитни процеси.

Ако започнете да изпитвате болки в ставите, това е знак, че се претоварвате. Важно е да спрете да правите това, което предизвиква болките и да преосмислите темпото си, интензитета на упражненията, както и тяхната честота. Важно е също да помислите добре дали изобщо да продължавате с този тип упражнения или е по-добре да смените вида тренировка.

Не се натоварвате достатъчно 

Другата крайност също не ви носи ползи. Ако правите прекалено леки упражнения или ги изпълнявате в рамките само на няколко минути с недостатъчно повторения, това няма да повлияе положително на тялото ви. Ако сте непостоянни и правите упражнения само от време на време също не е добра стратегия. Резултатите, които искате да постигнете вероятно няма да бъдат достигнати.

Забравяте да се хидратирате 

Когато сте сами вкъщи и тренирате е много лесно да забравите за някои важни неща, каквато е водата. По време на тренировка е от изключително значение да се хидратирате добре, за да не изгубите течности. Винаги дръжте бутилка с вода до себе си и пийте по няколко глътки между упражненията.

Съдите за успеха на тренировката по пролятата пот 

Потта е добър начин да се детоксикирате. Тя е показател, че сте се изморили и че тялото ви изгаря калории. Но определено не е най-важният показател за успех на тренировката. Ако мислите, че повишеното отделяне на пот показва, че тренировката ви е ползотворна, грешите. Изпотяването не се равнява на броя изгорени калории. Ако се потите обилно, това съвсем не означава, че сте изгорили повече калории. Всеки човек се изпотява според индивидуалните си особености, хормонален статус и килограми телесно тегло.

Не обръщате внимание на загрявката и разтягането 

Ако тренирате вкъщи и не сте придружени от треньор, който да следи стриктно за рутината ви е много вероятно да се фокусирате върху самите упражнения, но да пропуснете задължителната загрявка, както и разтягането преди и след тренировка. Тези два компонента са много важни, за да подготвите тялото си за натоварването, както и да му помогнете да се отърси от него след приключване на сесията, пише az-jenata.bg.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?