4232

Най-добрите тренировки за загуба на килограми

Силовите упражнения използват съпротивление за изграждане на сила и мускули

 

Устойчивата загуба на тегло включва комбинация от промени в здравословния начин на живот, които могат да се поддържат в дългосрочен план. Ключовите фактори включват:

  • Съсредоточаване върху диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, чисти протеини и здравословни мазнини. Избягване на силно преработени храни, сладки напитки и прекомерни нездравословни мазнини.
  • Включване както на аеробни упражнения (като ходене, бягане, плуване), така и силови тренировки (като вдигане на тежести или упражнения за телесно тегло), за засилване на метаболизма и запазване на мускулната маса.
  • Развиване на здравословни хранителни навици, управляване размера на порциите и избягване на емоционалното хранене.
  • Осигуряване на достатъчен и качествен сън, тъй като липсата на сън може да повлияе негативно на метаболизма и регулирането на апетита.
  • Хроничният стрес може да доведе до нездравословни хранителни навици и наддаване на тегло. Техники като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане могат да бъдат полезни.

Високоинтензивната интервална тренировка (наричана още HIIT) е вид тренировка, която превключва от интензивна физическа активност към по-малко интензивни упражнения. Не трябва да се извършва всеки ден, но е много ефективна за отслабване, пише puls.bg. Човек изгаря повече калории с HIIT, отколкото със стабилно кардио. Интензивните упражнения поддържат тялото работещо и в режим на изгаряне на мазнини до 24 часа след края на тренировката.

Силовите упражнения използват съпротивление за изграждане на сила и мускули. Те не само помага за загубата на килограми, но също така за запазване на теглото чрез изграждане на мускули. Това помага на тялото да изгаря повече мазнини. Силовите тренировки трябва да присъстват в рутината поне 3-5 пъти седмично, всеки път за около час.

Йогата е практика, която съчетава физическа активност и медитация. Изследванията показват, че с течение на времето хората с наднормено тегло и практикуващи йога поне веднъж седмично в продължение на 30 минути губят тегло и имат по-нисък индекс на телесната маса. Хората, които се занимават с йога, също са по-внимателни, което означава, че е по-вероятно да знаят кога са наистина гладни и кога са сити.

Плуването е идеално упражнение за хора с болки в коленете и гърба. Леко е за ставите, използват се както горната, така и долната част на тялото, което го прави добра кардио тренировка. Плуването по половин час няколко пъти седмично, намаля риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и някои видове рак. Освен това ще намали лошия холестерол и кръвното налягане.

Колоезденето е друг чудесен начин за отслабване и е леко адаптивно упражнение. Може да се изгорят около 400-750 калории на час, карайки колело, в зависимост от теглото на човек, колко бързо се движи и какъв тип колоездене извършва.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?