2374
Следвайте ни

Най-добрите средства за почистване стоят в кухненския шкаф

viber icon

Все повече хора изхвърлят вредните химикали за почистване от ежедневието си и вместо това се обръщат към естествени продукти, като сода за хляб и оцет, за да премахнат замърсяванията, да дезинфекцират повърхностите и да оставят пространства блестящи и чисти.

Защо тези продукти, които се намират във всяка кухня, са толкова ефективни в почистването?

Отговорът е доста простичък - содата за хляб и оцетът се намират в противоположните краища на скалата на pH.

„Когато почиствате със сода за хляб или оцет, всъщност правите много сложни химически манипулации с молекулите“, казва Мей Найман, професор в катедрата по химия в Държавния университет в Орегон. 
Научното име на содата за хляб е натриев бикарбонат (NaHCO3). Повечето хора вероятно го свързват с готвенето, защото набухва тортите и хляба.

Оцетът е разреден разтвор на оцетна киселина (HC2H3O2), произведен от бактерии по време на ферментация.

"Содата за хляб е обратното на оцета. Тя е груба и остра като него, но разтваря органичните вещества", каза Найман пред Live Science.

„Подобно на оцета, тя не може да ви навреди, когато почиствате с нея, дори там, където държите храната си", допълва той. 
И двате кухненски продукта са ефективни почистващи препарати, защото се намират от противоположните страни на скалата на pH.

рН е мярка за това колко кисело или алкално е веществото, по скала от 1 (много кисело) до 14 (много основно), с неутрална стойност 7.

Чистата вода има рН 7. Содата за хляб има рН от 9, докато оцетът има pH 2, според Геоложката служба на САЩ .  
Като основа, содата за хляб разтваря органични съединения като мръсотия, мазнини и други лепкави натрупвания. В допълнение, минералната структура на всяка частица сода за хляб осигурява нежен абразив за почистване, без да оставя драскотини.

Като киселина, оцетът разгражда минералите, които се образуват от твърдата чешмяна вода, образувайки грозни петна по мивките, ваните и плотовете.

 
Комбинирането на двата продукта може да доведе до невероятни резултати в кухнята, но е важно да не се смесват в равни количества, защото сместа трябва да клони или към киселинната или към основната страна на неутралната стойност.

Когато содата за хляб се смесва с оцет, киселината разгражда содата за хляб, освобождавайки въглероден диоксид, който може да помогне за премахването на мръсотията от повърхностите.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?