Следвайте ни

Наши учени разработват генотоксичен детектор в програма на НАТО

Уредът ще подпомага анализа на рисковете за човешкото здраве след военни и терористични действия

viber icon

 Учени от Медицинския университет в Пловдив изпълняват проект по научната програма на НАТО. Това стана ясно при посещението във висшето учебно заведение на проф. Диана Адлиене от Технологичния университет в латвийския град  Каунас, изпълнителния директор на Атлантическия клуб в България Соломон Паси и делегация от БАН начело с проф. Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология.

 

Гостите съвместно с учени от МУ-Пловдив изпълняват проект по научната програма на НАТО „Наука за мир и сигурност“ за конструиране на прототип на полеви детектор на генотоксичност от химически, биологични, радиологични и ядрени агенти и експлозивни устройства.

 

Портативният генотоксичен детектор се разработва от български научен екип в сътрудничество с учени от Турция, Северна Македония и САЩ, съобщи зам. -ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.  

 

„Това партньорство гарантира успешното изпълнение на проекта и дава възможност за насърчаване на сътрудничеството между съюзниците от НАТО, както и за обучение на млади военни и медицински специалисти за мониторинг на генома в случаи на риск за човешкото здраве от посочените агенти, излъчвани по време и след военни или терористични действия“, допълни проф. д-р Виктория Сарафян, зам.-ректор научноизследователска дейност.На срещата бе представен напредъкът по проекта, в който МУ-Пловдив се явява краен потребител. Гостите разгледаха модерния Аудиторен блок на МУ-Пловдив, Симулационния тренировъчен център, Центъра по транслационни невронауки и Технологичния център по спешна медицина, като последните две инфраструктури са изградени по финансирани проекти. Специално внимание беше отделено и за представянето на Центъра за компетентност по персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД), разработван по проект на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и съфинансиран от ЕФРР. 


 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?