Най-уязвими в студа са децата

ецата са особено уязвими в студа. Освен от вируси те страдат и от други проблеми. 

Преохлаждането им не е изключено, макар да считаме, че детето е добре облечено. Колкото по-малко е детето, толкова вероятността бързо да премръзне е по-голяма. Затова бъдете нащрек, когато сте навън при ниски температури с малки деца, особено ако има вятър и мъгла. Ако детето пребледнее или стане капризно, започва да мрънка, също ако започне да се гушка в майка си и значи нещо не е наред, най-вероятно му е студено. 

За това го приберете веднага вкъщи, дайте му топли течности и направете топла вана или душ. Затова номерът е хем детето да се закалява навън, хем да не се преохлажда и да боледува. Не трябва обаче да се стига до другата крайност и да го претрупаме с дрехи. Това пък ще доведе до изпотяването му, а от там пътят до настинката е една крачка. Важно условие е подходящото облекло. Необходимо е между дрехите да се задържа въздух, който е добър изолатор. Две тънки дрехи топлят повече от една дебела! Освен това пластовото обличане предпазва от претопляне, когато влезете на топло, сваляте едната дрешка и детето се чувства комфортно, а не да се изпотява и така да излезе отново на студа. 

Храненето в студените дни е много важно за предпазване от преохлаждане. Зимната храна трябва да доставя достатъчно калории за жизнената дейност и самостоятелно затопляне.

 


Най-добре е да бъде богата на белтъчини и мазнини, те се преработват бавно и дълго време снабдяват организма с достатъчно енергия за затопляне. Затова през зимата по-подходящи за закуска са сандвичите със шунка и масло например, отколкото кроасаните и кифлите. 

През зимата често ни застига и така нареченото "студово главоболие". При дълго пребиваване на отрицателни температури навярно сте изпитвали чувството, че главата ви ще се „пръсне”. Челюстите се схващат. Особено чувствителни са ушите, те не са кръвоснабдени добре и лесно измръзват. 

Оплаче ли се детето, че го боли глава навън, приберете го на топло. Ако подцените тези предупредителни признаци, може да се стигне до сериозни усложнения, като например възпаление на тройния нерв на лицето. Затова не забравяйте топлата шапка, най-добре тип ушанка.

Друг сериозен проблем е студовата алергия, която мори стари и млади. Нейните признаци са зачервяване на ръцете, бузите и нослето при студ и появата на ситен обрив по откритите части. По-рядко обривът може да е и като плаки. Тежките форми на студовата алергия са подпухването на лицето и шията, затруднено дишане, пристъп на бронхиална астма, силно главоболие. 

В тези случаи трябва веднага да се потърси лекарска помощ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?