Следвайте ни

Най-опасните за здравето Е-добавки с канцерогенно действие

viber icon

Съставките са обозначени с буквата Е (съкращението идва от Европа) - това е обширна група съединения, които включват както естествени, така и синтетични вещества. Именно синтетичните предизвиква голяма загриженост сред здравните експерти.

E-хранителни добавки  и тяхното въздействие върху здравето
Независимо от това, че всички е-добавки в храните се считат за безопасни за здравето, някои от тях са спорни. Ако се консумират в излишък, те могат да причинят нежелани реакции и да причинят заболявания, включително рак.

 

Всички хранителни добавки са разделени в пет групи, маркирани с буквата "Е" и три допълнителни цифри:


1 група - Оцветители: E100-E199
Група 2 - Консерванти: E200-E299
3 група - Антиоксиданти: E300-E399
Група 4 - Емулгатори: E400-E499
Група 5 - Други: E500-E1500

Потенциално опасни вещества, които могат да бъдат канцерогенни, могат да бъдат посочени в следния ред:

E123 (амарант) е синтетично червено багрило, разрешено за употреба само в процеса на тониране на вина, предназначени за аперитиви и алкохолни напитки.

E151 (силно черно) - синтетично, черно азобагрило. Хранителни източници: кисели млека, бисквити, хайвер, сосове.

E210 - E213 (бензоена киселина и нейните натриеви соли, калий и калций) - синтетично получени консерванти. Използва се предимно в рибни продукти и готови салати. Могат да променят вкуса на готовите продукти, да раздразнят лигавицата на стомаха и червата. Хранителни източници: газирани напитки, майонеза, кетчуп, горчица, маргарин, консервирани храни: риба, плодове, зеленчуци, бира, кисели краставички.

E249 - E252 (нитрити) - синтетични консерванти, използвани главно за консервиране на месо, предназначено за производство на колбаси. Консумираните в големи количества правят трудно пренасянето на кислород през кръвта. По време на опушване или пържене на такива месни продукти, натриевият нитрит (Е250) реагира с протеинови молекули, което води до образуването на канцерогенни нитрозамини. Хранителни източници: колбаси, топено сирене, кашкавал от сирище.

Е951 (аспартам) - синтетичен подсладител и овкусител. Той има почти два пъти по-силен подслаждащ ефект отколкото традиционната захар. Много често е замърсен и съдържа фенилаланин, пише zdrave.to. Той се произвежда с използването на генетични методи, включително в Япония и САЩ. Хранителни източници: диетични продукти, разтворимо кафе и какао, подсладители, дъвки.

 

E954 (захарин и неговите натриеви соли, калиеви и калциеви) - синтетични подсладители, 500 пъти по-сладки от захарта. Те могат да придадат на ястието горчив или метален привкус. При тестове върху животни те са причинявали рак на пикочния мехур. Могат да стимулира образуването на ракови клетки. Хранителни източници: диетични продукти, разтворимо кафе и какао, подсладители, дъвки.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?