Следвайте ни

Надеждата е жива, откриха ли лекарство срещу косопад?

viber icon

Китайски учени са създали пластир, който може да помогне срещу оплешивяване, съобщи "Сайънс дейли". Новата разработка с цериеви наночастици вече успешно е тествана при мишки.
Пластирът е предназначен да помогне за справянето с андрогенетична алопеция - най-честата форма на косопад при мъже и жени. При този тип оплешивяване, поради разрушаване на космените фоликули, косата пада в областта на челото, слепоочията и темето.

Известно е, че процесът на косопад започва под въздействието на хормони и реактивни кислородни форми, които се натрупват в кожата. Цериевите наночастици вършат отлична работа за премахването на този кислород от тъканите, но не могат да проникнат в горния кожен слой.

За да помогнат на активното вещество да проникне по-дълбоко, учените са разработили специален пластир с разтворими микроигли, които доставят цериеви наночастици под кожата.

В направените тестове са участвали три групи мишки с плешиви петна. При гризачите от първата група оплешивяването не е било третирано, във втората група е бил приложен новият пластир, а в третата - агент за растеж на косата, наречен миноксидил.

Експериментът е продължил 28 дни. За това време при мишките от втората и третата група напълно се е възстановила липсващата космена обвивка. Учените обаче отбелязват, че при гризачите с пластир процесът на възстановяване на космените фоликули е започнал много по-бързо - още през втората седмица.

Следващата цел на китайските експерти е да проведат изследвания при хора.

Коментари (1)

Има една поговорка

Има една поговорка

16.08.2021 | 14:42

"Всичко е възможно, само на кьосето коса няма да покара." Така че - колкото е добра ваксината за КОВИД-19, толкова ще струва и тази терапия.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?