1553
Следвайте ни

Надежда за слепите, нови импланти може да им върнат зрението

viber icon

 Иновативните импланти със слънчева енергия могат да помогнат за по-добро качество на живот на тези, които страдат от увреждане на зрението, съобщи "Стъди Файндс".

В световен мащаб има 32 милиона души със слепота, около 6% до 13% от които са загубили клетките на ретината, чувствителни към светлина. Текущото лечение включва имплантация на ретина, способна да стимулира клетките с електроди.

„Настоящите импланти дават много лоши резултати и техните носители все още се считат за практически слепи. За да води това, което се счита за "нормален" живот, имплантираният трябва да възстанови зрително си поле с поне 40 градуса, но настоящите импланти достигат само 20 градуса ", казва Диего Геци, специалист по невроинженерство в Швейцарския федерален институт.

Новият ретинален имплант е безжичен, гъвкав и съдържа фотоволтаични пиксели. Екипът очаква значително по-добри резултати, тъй като имплантираните ще получат 46-градусово зрително поле и подобрена разделителна способност.

Настоящите модели включват електроди, покриващи повърхността на ретината, които стимулират светлочувствителните клетки според количеството и дължината на вълната на откритата светлина. Електродите са свързани към чифт очила, които отговарят за улавянето на светлината. Очилата съдържат камера, която е свързана с микрокомпютър. Светлината, която влиза в очилата, се насочва към камерата, която изпраща изображенията към микрокомпютъра, който след това преобразува изображенията в електрически сигнали, които пък да бъдат изпратени до електродите.

Човекът, който носи очилата, трябва да дешифрира сигналите, за да определи какво вижда. Освен това по-детайлните светлинни модели улесняват мозъка да интерпретира и разпознава изображението.

„Това ще разшири зрителното поле. Съществуващите импланти стимулират само клетките в центъра на ретината “, казва Лора Ферлауто, учен от LNE.

„Това също означава, че можем да увеличим броя на фотоволтаичните пиксели, което ще изостри изображенията“, добавя тя.

Безжичният имплант е станал възможен чрез използването на фотоволтаични пиксели, които се захранват от слънчева енергия. Те създават електрически ток, който преди се е произвеждал от електроди, но не се нуждаят от външен източник на енергия за това. Камерата увеличава светлината, която трябва да бъде изпратена до фотоволтаичните пиксели, вместо да я преобразува в електрически сигнали.

Пикселите са по-малки от електродите, което означава, че един имплант съдържа повече пиксели от електродите в предишните модели. Това помага за допълнително увеличаване на визуалната острота и поле.

Първоначалните тестове се оказали успешни, като имплантът не е бил токсичен за тялото и е помогнал за значително подобряване на зрението на имплантираните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?