Следвайте ни

Над 7000 българи умират на година от инсулти

viber icon

Мозъчносъдовите заболявания са основната причина за тежките поражения върху здравето и високата смъртност у нас и по света. Това показват данните на Световната здравна организация. В България годишно около 82 398  са случаите на мозъчносъдови заболявания. От тях 35 311 са с мозъчен инсулт, а 7175 завършват с летален изход. Хората, преживели мозъчен инсулт, са с различна степен на инвалидност, която при 10% от пациентите е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% имат говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. 

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата - за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

За световния ден за борба с инсулта - 29 октомври, тази година Световната инсултна организация избра мотото „Инсултът се опитва да ни повали. Но ние се изправяме отново“. Като социално значимо заболяване в много държави по света през октомври се провеждат мащабни информационни кампании и профилактични прегледи.

С изследвания на служителите на район „Западен“ в Пловдив пък стартира националната програма, свързана с повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания. През целия месец медици ще посетят детските градини и училищата в района, за да проверят състоянието на работещите там. Инициативата се провежда под наслов „Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта?”. Организатори на кампанията са Фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Лайънс клуб Пловдив - Филипополис, община Пловдив, район „Западен“, съвместно с Асоциацията на студентите медици в България и Диагностично консултативен център II - Пловдив.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?