4020

Наближава ли краят на грипа?

Ситуацията с грипа е динамична. Намираме се в подножието на платото със стремглаво повишаване на заболеваемостта. До седмица – две случаите ще започнат да намаляват, заяви пред Нова тв проф. Ива Христова от Национален център по заразни и паразитни болести.

Тя уточни, че е София–град е с едно от най-ниските нива на заболеваемост, но това се дължи на липса на регистриране на болните. 

До края на януари и началото на февруари се очаква пикът на заболяването, след което ще започне понижение на случаите. Всички могат да бъдат засегнати от грип. Хората в активна възраст, които са се срещали с него могат да го изкарат по-леко. Малките деца, хората над 65 години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко”, добави специалистът.

При децата грипът преминава с висока температура, хрема и продължителна кашлица, каквато има и при възрастните. При тях обаче липсва високата температура. 

Очаква се болните от грип "Б" също да се увеличат. "Обикновено става, когато сме в края на епидемичната вълна. Може да го очакваме към края на месеца", обясни проф. Христова. Тип "Б" обхваща всички възрастови групи и може да протече по-тежко. Затова и противоепидемични мерки са силно препоръчителни при струпване на повече хора.

Проветряването на помещенията, носенето на маски и добрата хигиена са мерките, които биха предотвратили евентуално разболяване от грипа.

Христова уточни, че морбили все още няма в България. Тя добави, че в момента случаите на скарлатина са по 200-300 на седмица, а на варицела около 600.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
emex

emex

27.01.2024 | 22:03

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички----- https://da.gd/lbio

Отговори
0 0
cirk

cirk

27.01.2024 | 21:56

е тая колко е гнуснаааааааа! Здрав, болен го изкарахте боклуци мръсни

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?