2374

На коя възраст е най-добре да се откажете от цигарите

Кога е най-добре да се откажете от цигарите? 

Проучване показва, че ако пушачите се откажат от този вреден навик преди 35-годишна възраст, за дълго време те имат същата смъртност като тази при непушачите. Тези, които са спрели да пушат по-късно в живота, въпреки че има значителни ползи, са имали по-висок процент на смъртност в сравнение с тези, които са се отказали преди 35-годишна възраст, пише Actualno.

Например, ако хората се откажат от пушенето на възраст между 35 и 44 години, смъртността при тях е с 21% по-висока от тази при индивидите, които никога не са пушили. А тези, които са спрели да пушат на възраст между 45 и 54 години, са имали 47% по-висока смъртност поради всякаква причина. Пушенето ясно повишава риска от смъртност при мъже и жени от различни расови и етнически групи.

Това е третото голямо проучване, което показва, че на 35 години е оптималната възраст за отказване от пушенето и особено за тези, които са започнали да пушат в ранна възраст. Като цяло, колкото по-рано пушачът се откаже, толкова по-добре е за здравето му. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! Не забравяйте, че тютюнопушенето вреди сериозно на вашето здраве!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?