49

Морковът намалява холестерола и пази от инсулт

Популярният зеленчук  има уникален състав от полезни минерални вещества. Сокът му е богат коктейл от витамини в  изключително добра комбинация

Неслучайно наричат моркова божи дар на младостта и крал на красотата. Този зеленчук е незаменим източник на антиоксиданти, минерални вещества и елементи - фосфор, калций, мед, кобалт, желязо, магнезий, фолиева киселина, както и витамините А1, В1,.В2, Д, Е, К, РР.  

Сокът от моркови е най-добрата органична храна за клетките и тъканите на организма

Повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекции, засилва имунната система, повишава енергията, помага за намаляването на холестерина в кръвта, предотвратява развитието на някои видове рак, подобрява зрението, лекува бъбреците, анемията, черния дроб и сърдечносъдовата система. 

Калцият, фосфорът и магнезият в морковите помага за изграждането на костите и за здравето на нервната система.

Морковите са пълни с бета-каротин, който впоследствие се превръщат във витамин А в черния дроб. Каротинът е най-известното  сред близо 30 нужни за нашия организъм вещества, които морковът съдържа. На него се дължи положителният ефект на моркова върху функцията на белите дробове,  обмяната на веществата. 

Морковът съдържа фитоен, фитофлуен и ликопен - антиоксиданти, които облекчават стреса, предпазват кожата от ефектите на свободните радикали. 

Помага много при лечението на сърдечносъдови заболявания и пази от инсулт

Други антиоксиданти, които се съдържат в морковите, са алфа-каротин, лутеин, кафеена киселина, кумарова киселина, ферулинова киселина и антоцианидини. В проучване на Харвардския университет хората, които са яли пет или повече моркови на седмица, са по-малко склонни да страдат от инсулт, отколкото тези, които не консумират вкусния зеленчук.

Експерименти на американските лекари Филип Пфефер и Хетер Хоглейд доказват, че пектинът от морковите и много силно средство за намаляване на холестерола. Консумирането на два моркова дневно е достатъчно да намали до 20 процента съдържанието на холестерина в кръвта на човека. 

Най-новите изследвания показват, че морковите съдържат химични съединения, предотвратяващи образуването на т.нар. свободни радикали и съответно забавят стареенето на човешкото тяло. 

Изследвания на Националния институт по рака в Бетезда, САЩ, доказват, че

бета-каротинът от морковите предотвратява развитието на рака на черния дроб,

дебелото черво и на кожата. Същото показват и изследвания на Университета в Аризона. Според д-р Меникс от университета Джонс Хопкинс изяждането на един морков дневно може да спомогне за предотвратяване на рака на черния дроб, а оттам и смъртта на 15000-20 000 души годишно в САЩ. Научно доказано е, че бета-каротинът на морковите спомага за укрепване на имунната система. Високите дози на бета-каротин увеличават броя на т.нар.Т-клетки в имунната система, които спомагат за образуване на антитела срещу вирусите. 

Освен това оранжевият зеленчук има противовъзпалително, диуретично, слабително, спазмолитично, противотуморно въздействие.

Вместо чай при простуда

При простуда се препоръчва изплакване на болното гърло с пресен морковен сок. Смесен с мед, този сок помага при кашлица, а в съчетание с мляко се използва за предотвратяване пристъпите от бронхиална астма. 

От векове морковът се използва и като антисептично слабително средство. В американската медицина се препоръчва като лечебно средство срещу астма, възпаления на кожата, нервни разстройства. 

Полезна добавка за всяка диета 

Заради високото съдържание на целулоза морковите помагат при свалянето на килограми и поддържането на перфектна фигура, тъй като освобождават тялото от токсините. Сокът от моркови е полезна добавка за всяка диета, защото осигурява на организма онова, което може да му липсва при съответния хранителен режим, без употребата му да увеличава калорииите.  

Заедно с пастата за зъби 

Заради високото съдържание на фитонциди морковите помагат за убиване на значителна част от микробите в устната кухина. Отстраняват плаки и частици от храна като четки за зъби или паста за зъби.  Морковът изчиства зъбния емайл от остатъците храна и се справя с микробите. 

В миналото зелената част на морковите се е използвала като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, спирането на кървенето на венците и лошия дъх в устата.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?