4020

Мораториум за нови болници до приемането на Националната здравна карта

След като парламентът отхвърли идеята за забрана на нови болници и дейности при разглеждането на бюджета за тази година, кабинетът "Денков", който всеки момент ще бъде сменен със служебно правителство, направи нов опит да включи такъв текст - този път с директни промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). С тях се забранява разкриването на нови болници до влизането в сила на новата Национална здравна карта. 

„Здравеопазването е от ключовите области, които не трябва да падат жертва на политическата нестабилност. Миналата седмица съобщихме, че от следващия месец над 400 лекарства за сърдечносъдови заболявания ще бъдат безплатни, а други над 300 ще бъдат с намалено доплащане. В изпълнение на управленската програма на правителството ще предложим и важни промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Промените въвеждат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на новата здравна карта на страната“, заяви министър-председателят в оставка акад. Николай Денков.

„Защо е важно това? Националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони - къде има нужда да се разкрият нови болнични легла, къде има нужда от повече специалисти и съответно къде е необходимо Здравната каса да покрие тези нужди. Последната Национална здравна карта е правена преди шест години - през 2018 г.“, изтъкна премиерът.

„При сегашната ситуация, в която няма ограничения за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората нямат реален достъп до качествени здравни грижи. Затова в този мандат Министерството на здравеопазването започна актуализация на Националната здравна карта на България. Следващото правителство може и трябва да завърши този процес за около два месеца“, допълни той.

„Със законопроекта, който ще одобрим и ще представим за гласуване в Народното събрание, ще дадем възможност на НЗОК да планира възможно най-ефективно нейните ресурси спрямо реалните нужди на хората. Така държавата ще гарантира, че има осигурена болнична грижа и достатъчно специалисти за всички пациенти, независимо от това къде живеят те“, каза още акад. Денков. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?