Следвайте ни

Можем сами да се излекуваме от една от най-коварните болести

Псориазисът е коварна болест, която мъчи много хора. Засегнатите от това заболяване дават купища пари и посещават редица лекари само и само да се излекуват, пише jenata.blitz.bg.

Но дерматолозите от Университетската болница в Лайпциг са установили, че определени храни влияят върху успеха на лечението на псориазиса.

Тежестта на хода на заболяването се засилва поради употребата на нездравословни храни с високо съдържание на наситени мазнини.

Дерматолозите са категорични, че има как да се излекуваме от коварната болест и в домашни условия.

Хората с псориазис често имат генетична предразположеност към заболяването. Хроничното неинфекциозно заболяване на кожата, придружено от образуването на червеникаво-розови обриви и пилинг, може да възникне поради нарушение на клетъчното делене на кожата или пък промени в дейността на имунната система.

Има и външни фактори като недохранване, екология, наранявания и стрес, които само изострят проблема. 

Така че, наднорменото тегло също има огромно влияние върху хода на псориазиса. Пациентите с излишни килограми са по-склонни да изпитат тежки форми на кожното заболяване. 

Според проф. Ян-Кристоф Саймън, който е един от водещите лекари в изследването, има много информация за развитието на псориазиса и ефекта от наднорменото тегло върху него, но връзката им все още не е доказана.

Затлъстяването и възпалението са взаимосвързани, но при псориазис тялото вече преминава в възпалителен процес поради нарушен имунитет. Хроничното възпаление според лекарите се стимулира от адипоцитите от мастните клетки. 

Дерматолозите са открили, че месото, колбасите, пържените картофи, бързите храни, сирената, сладкишите и наситените мастни киселини увеличават възпалението в организма и влияят неблагоприятно на хода на псориазиса.

Ненаситените мастни киселини могат да имат благоприятен ефект върху заболяването. Специалистите обръщат внимание на омега-3 мастната киселина. Последният предпазва артериите от износване и има противовъзпалителни свойства. Той присъства в скумрия, сьомга, херинга. 

Експертите от Лайпциг ще продължат да работят по този въпрос, за да покажат как промяната на хранителните навици и диета влияе върху ефективността и успеха на лечението на псориазиса.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?