Следвайте ни

Може да загубим съзнание след ухапване от оса или пчела

viber icon

В повечето случаи слънчевите алергии са безобидни, тъй като проблемите обикновено са локализирани по кожата. Усещането е неприятно, но не застрашава живота. Намесата на лекар би могла да помогне за облекчаване на дискомфорта от предизвиканите обриви. В редки случаи се стига до отоци по лигавиците, които биха могли да се считат за опасни.

По-опасни обаче могат да бъдат ухапванията от насекоми и специално тези от оси и пчели, които предизвикват анафилактичен шок при алергичните. Това състояние би могло да застраши живота, тъй като освен локализираната реакция, често се стига и до генерализирани прояви, които включват засягане на мозъка и съдовия тонус, обяснява д-р Новакова. При настъпване на втората фаза след ухапване страдащите от алергия могат изведнъж да загубят съзнание. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?