Следвайте ни

Младите туршии - бомба с бактерии

Не купувайте зимнина в кофи и найлонови торбички от пазара

viber icon

В недобре ферментиралите туршии, които се предлагат по пазарите и в търговската мрежа, могат да се развият опасни бактерии. За това предупреди от ефира на NOVA д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Той уточни, че това, което някои наричат бърза ферментация, често въобще не е ферментация, а заливане с вряла вода или по-скоро мариноване. 

В преследване на бързи печалби търговците, особено тези по пазарите, често не изчакват докрай процеса на ферментация. Освен това зимнината се предлага в нехигиенични съдове - кутии без капак, в найлонови торбички, даже и в кофи, в които преди това е имало перилни препарати или течни горива. Има случаи, когато зеленчукът е поставен в по-голяма опаковка от препарати за растителна защита. Друг е въпросът, че подобна пазарна търговия, която не отговаря на изискванията за безопасност и качество на храните, е забранена. 

По технология втасването на зеленчуците отнема минимум 30-40 дни. Преди да се опита една туршия, трудно може да се докаже, че не е правена по рецепта. Но пък има някои външни белези, които подсказват за проблем - меки, лигави и потъмнели зеленчуци, а сокът е мътен. Според една от теориите помътняването на сока се дължи на високото съдържание на пестициди в зеленчуците. Химикалите обаче се хващат само с лабораторни изследвания.

Ако ферментацията е протекла както трябва, полезните бактерии имат достатъчно време да се развият и да изместят вредните. Специалисти по хранене предупреждават, че консумацията на млада туршия може да причини стомашни разстройства.  В стерилизираната туршия пък бактерии няма, тъй като те са унищожени при изваряването, но при стерилизацията се унищожават и полезните микроорганизми, които са най-ценни в туршията. 

Освен с домашни туршии този сезон се върти и търговия с кисело зеле. Най-добро зеле за кисело става от българските сортове Кьосе и Балкан, като Балкан в момента е хит. Зелките са големи, с въздух и крехки листа. Има и сортове, които въобще не подлежат на ферментация, те са хибриди, направени основно за салати, и са с твърди листа.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?