Следвайте ни

Млад мъж почина, но даде шанс на малките Стоян и Расим СНИМКИ

viber icon

Трогателна история, разказана от bTV. Млад мъж им даде шанс за живот на две деца, след като стана техен донор след смъртта си, за което вече съобщихме. На тях им беше им трансплантиран черен дроб в болница в „Лозенец“.

Малките пациенти са Стоян и Расим. Датата 26 февруари се оказва съдбовна за тях - в един ден те получават жизненоважен орган от мъж на 29 години, изпаднал в мозъчна смърт. Операцията е извършена от проф. Любомир Спасов.

 

РАСИМ

„Раздели черния дроб на две части – едната за малкото бебе, едната за по-голямото дете, което е на 7 години, което е с други килограми. Направи така, че присадките, тези части от този черен дроб да бъдат съответни на това малко тяло и съответно на Расим“, обясни доц. Узунова, началник на клиниката по детски болести в болница "Лозенец".

Двамата пациенти са все още в реанимация под грижите на екипа.

„Ние ставаме като техни майки, кажи речи, защото ние сме 24 часа с тях. Привързваме се много, после като ги видим по коридорите - ааа, еди кой си как е пораснал, се радваме и ние, сподели медицинската сестра Силвия Дойчинова.

СТОЯН

До децата неотлъчно са родителите им. Виктория не пропуска възможност да гушне едногодишния Стоян.

„С много радостни чувства, защото е минал всичко успешно и така вярвам, че ще е напред. Свекърът и свекървата бяха постъпили в началото на февруари, за да видят дали дядото ще стане донор, но не се получи. Д-р Узунова ни звънна с радост, че са намерили донор за малкия и да дойдем“, разказа майката на Стоян - Виктория Ненчева.

„На лекарите съм страшно много благодарна. Ден по ден става все по-добре и се надяваме винаги да сме добре, да нямаме проблеми занапред и да е едно щастливо детенце, както беше допреди да се разболее“, заяви майката на Расим - Дюрие Ислямова.

Малките пациенти ще бъдат изписани от реанимацията до дни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?