Следвайте ни

Мит или реалност? Стана ясно дали кафето е полезно

viber icon

Учените са провели достатъчно голямо проучване, за да опровергаят най-често срещаните митове за любимата напитка на милиони хора. Основната цел била да опровергае мнението, че кафето провокира развитието на аритмии.

 Кардиолозите препоръчват да се пият възможно най-малко напитки, които съдържат кофеин, защото това може да наруши сърдечния ритъм. Доказателства за това са получени от учените през 1980 г., но след това многократно се потвърждава обратното.

Експерти в Сан Франциско проведоха проучване, което търси връзка между кафето и риска от аритмия. Те отбелязаха, че тази напитка има огромен брой полезни ефекти върху тялото. Кафето намалява риска от развитие на такива опасни заболявания като онкология и захарен диабет, играе противовъзпалителна роля.

В хода на проучването учените са анализирали информация от 386 хиляди души, която за известно време е била събрана от британската Biobank. Само 17 хиляди души са развили аритмия за пет години наблюдение. Участниците в изследването споделили колко често пият кафе и в какво количество.

Учените не са успели да открият абсолютно никаква връзка между развитието на сърдечни заболявания и консумацията на големи количества кафе. Освен това те открили, че ежедневното пиене на кафе намалява риска от развитие на аритмии с около 3%.

В същото време експертите допълнително са взели предвид фактори от генетично естество, които могат по определен начин да повлияят на усвояването на кофеина от организма, пише zdrave.to.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?