Следвайте ни

Мистериозните вируси, за които учените нямат отговор

Причиняват безплодие и тайнствена треска

viber icon

Вирусите предизвикват човешките дефиниции за форма на живот. Нито живи, нито част от неживата природа, те просто са функционални или не. Вирусите не разполагат със собствени механизми, за да се възпроизвеждат. И все пак, в някои отношения, те сякаш са по-еволюирали от нас. С всяко ново откритие за тези микроскопични обитатели на света ни осъзнаваме, че има още много да учим, пише "Труд".

Повече от година и половина измина, откакто светът се сблъска със SARS-CoV-2, причинил най-голямата пандемия от времето на Испанския грип, но учените и лекарите ни все още изследват как точно новият коронавирус влияе на тялото ни, докато огромен брой преболедували продължават да страдат от т.нар. "пост-ковид синдром" - дълготрайни последици от борбата със заразата, които продължават с месеци след това.

В микровселената около нас се спотайват и други невидими за простото око създания, които озадачават и плашат учените.

Черната вдовица

Преди няколко години учени откриха вирус, съдържащ ДНК от Латротоксин - отровата на смъртоносния паяк Черната вдовица. Вирусът "WO“ засяга определен вид бактерии, чиито носители са различни насекоми. Отровните гени му позволяват да пробие клетъчната мембрана и да избегне имунната защита на гостоприемника. Това е първият път, когато животински гени се наблюдават в бактериофаги – вируси убийци на бактерии. Експертите предполагат, че вирусът е взел генетичния материал, след като е проникнал от бактерия в паяк. Възможно е обаче и паякът да е откраднал гена от "WO“.

Синдромът на празната утроба

Почти половината от жените, страдащи от безплодие без ясна причина, са заразени с мистериозен вирус, показа изследване на италиански учени. 

Приблизително една на 70 жени на възраст под 44 години страда от проблеми с плодовитостта. При една четвърт от тях лекарите не могат да назоват точната причина. Екипът от Италия е проучил 30 майки и 30 жени с необяснимо безплодие. Оказало се, че 13 от безплодните жени са заразени с HHV-6A - патоген от семейството на херпес вирусите. Но у нито една от вече родилите такъв не е открит. HHV-6A е описан преди повече от 30 години, но и до днес остава загадка. Инфекцията с него освобождава хормона Естрадиол, който по принцип отговаря за цикъла на овулацията и подготвя утробата за оплождане.

Неразрушимият

Трудно е да си представим, че нещо може да оцелее в гореща киселина с температура от 80 градуса по Целзий. Учени откриха вирус, които може. Едноклетъчният микроорганизъм Sulfolobus islandicus е есктремофил, който обитава вулканични термални извори с висока киселинност. Но дори в тази тежка среда той не е защитен от натрапници. Екип от Университета във Вирджиния открива, че един от тези микроби е заразен с вирус, наречен SIRV2. Учените успяват да разгадаят какво го прави неуязвим за топлина, изсушаване и ултравиолетово лъчение. Оказва се, че за да предпази своето ДНК, вирусът променя структурното си състояние подобно на някои видове бактерии, които образуват спори, за да оцелеят в негостоприемна среда. Известно е, че тези спори причиняват трудни за лечение болести като антракс.

Лего-вирус

Нормалните вируси съдържат всичките си гени в една вирусна частица. Тя се прикрепва към клетка и инжектира генетичния си материал вътре. Клетката започва да репликира вируса и след като бъдат направени достатъчно копия, те убиват гостоприемника си, освобождават се и заразяват други.
Вирусът Guaico Culex е различен. Той има 5 гена, всеки опакован в самостоятелна вирусна частица. За да се зарази, клетката трябва да бъде изложена на четири такива частици. Името му произхожда от регион в Тринидад, където е открит по време на мащабно проучване на медици от американската армия за изолиране на вируси, пренасяни от комари. Първоначално се е смятало, че той не заразява бозайници, докато негов родственик не е открит у маймуна в Уганда.

Вирусът от Бурбон

През 2014 г. фермер от американския щат Канзас почива от мистериозна вирусна инфекция, за която се предполага, че е пренасяна от кърлежи. Симптомите на мъжа започват с гадене, отпадналост и диария. Следват белодробна и бъбречна недостатъчност. Лекарите го лекуват с антибиотици - стандарт при болести, пренасяни от кърлежи. Нищо не помага и след 10 дни в болницата пациентът почива. Тестовете за всички познати болести с тези симптоми се оказват негативни. Новооткритият микроб е кръстен на окръга, в който живял фермерът. Oт тогава в САЩ са регистрирани пет смъртни случая от Бурбонски вирус, но все още не е ясно как точно се пренася и предава той.

Гигантът от Сибир

Френски изследователи откриха 30 000-годишен гигантски вирус в сибирската тундра - и той все още е заразен. Вирусът е открит в проба от почвата на 30 метра под земята. Той е по-голям от познатите на науката гигантски вируси и може да се види чрез стандартен микроскоп.

Екипът ловил вируси, използвайки амеби, техните любими гостоприемници, като стръв. Амебите обаче започнали да измират и учените открили, че са заразени от тези древни гиганти. За разлика от повечето вируси, които атакуват ядрото, Sibericum създава фабрики за репликация в цитоплазмата. Вирусът е безопасен за хората, но негов братовчед наскоро зарази 11-годишно момче във Франция.

С глобалното затопляне и топенето на пермафроста рудодобивът и сондажите превземат доскоро недостъпни райони. Учените предупреждават, че не е изключено по-опасни вируси да се крият дълбоко под земята.

Недиагностицирана хеморагична треска

Преди пет години в раздирания от насилие и глад Южен Судан мистериозна вирусна епидемия убива поне 10 души. Симптомите са подобни на Ебола - кървене, треска и повръщане, но лабораторните тестове са отрицателни. Лекарите наричат мистериозната болест „Синдром на недиагностицираната хеморагична треска”. Кръвните проби от заразените установяват множество вируси, включително денга треска, но никой от тях не може може да обясни страшната смърт на заразените. Според епидемиолозите причинителят е вирус, който се пренася от кърлежи или комари, но не изключват възможността да става дума за бактерия или паразит. Няма данни за предаване от човек на човек, а три четвърти от жертвите са под 20 години. Нестабилността в региона пречи на провеждането на изследвания за произхода на болестта.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?