1553

Мистериозен щам на хепатит поваля наред, почина дете

Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че поне едно дете е починало от мистериозен щам на тежък хепатит, за който вече е съобщено в 12 държави.

Здравната организация на ООН съобщи, че знае за 169 редки случая на остър хепатит - възпаление на черния дроб, при малки деца. От тях 17 са се разболели до такава степен, че са се нуждаели от чернодробна трансплантация.

Повечето от случаите – 114, са във Великобритания, следвана от Испания, която е регистрирала 13 случая, и Израел с 12. Епидемията се е разпространила и в САЩ, Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Франция, Норвегия, Румъния и Белгия, съобщи „Гардиън“.

Лекият детски хепатит е често срещан за разлика от тежкия хепатит при здрави деца, който е рядкост.

Здравните власти разследват мистериозното заболяване, което е засегнало млади хора на възраст от един месец до 16 години, откакто от януари до средата на април в Шотландия бяха установени няколко случая.

В интервю за Stat - американски уебсайт за здравни новини, СЗО насърчи страните да наблюдават и докладват за подобни случаи.

"Въпреки че броят им не е голям, последствията са доста тежки", каза Ричард Пибоди от екипа за патогени с висока степен на опасност към европейския отдел на СЗО. "Важно е страните да се погрижат за това."

Случаите са още по-необичайни, тъй като не са свързани с нито един от петте типични щама на вируса - хепатит А, В, С, D и Е.

Понастоящем учените смятат, че зад вълната от случаи на остър хепатит може да стои аденовирус - често срещан вид вирус, който може да причини обикновена настинка. Поне 74 от засегнатите деца са дали положителен резултат за аденовирусна инфекция.

И макар че аденовирус 41 е свързан с хепатит при деца с отслабен имунитет, никога не е било известно той да е причинил това състояние при здрави деца.

Директорът на Службата за обществено здраве в Шотландия Джим Макменамин заяви пред Ройтерс, че в момента се работи, за да се установи дали аденовирусът е мутирал и причинява по-тежко заболяване или може да създаде проблеми "в тандем" с друг вирус, включително Sars-CoV-2, който причинява Covid-19.

Според СЗО е изключена всякаква връзка с ваксините срещу Covid-19, тъй като по-голямата част от заболелите деца не са били ваксинирани.

Според други учени обяснението може да бъде пониженият имунитет в резултат на намаленото социално смесване по време на пандемията.

Симптомите на хепатит включват тъмна урина, пожълтяване на очите и кожата, отпадналост, умора, треска, загуба на апетит, гадене, повръщане, болки в корема, светли изпражнения и болки в ставите.

На родителите се препоръчва да следят за симптоми и да се свържат с медицински специалист, ако се притесняват за детето си. Британската Агенция за здравна сигурност призова за миене на ръцете и "задълбочена хигиена на дихателните пътища", като например да се киха и кашля в кърпичка. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Think

Think

25.04.2022 | 14:11

От ваксините ще да е. Коронавирусните

Отговори
1 0
Ахам

Ахам

24.04.2022 | 21:36

Полека-лека всичко ще си кажете. Един от вълшебните корона еликсири е с вектор аденовирус. Ха познайте сега кой разпространява мутиралия вече аденовирус навсякъде. За неразбралите - пазете се от сиропираните с астра зенека или спутник...абе, пазете се от сиропираните.

Отговори
5 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?