Следвайте ни

Мийте косата си по-често през лятото

Не забравяйте овлажняващите маски с жожоба или алое вера

Знаете ли, че косъмът съдържа 10-15% вода? В горещо време тези запаси се изпаряват, затова е много важно да компенсираме загубата на влажност. Освен това ултравиолетовите лъчи увреждат външния слой на косъма, а солената вода и сухият вятър го изсушават допълнително. В резултат косата става суха и чуплива, пише offnews.bg.

 


Стилистите казват, че лятната защита на косата трябва да стане навик като миенето на зъбите. Препоръчва се използването на продукти със слънцезащитен фактор. В идеалния случай е добре да се снабдите с пълната козметична линия, особено ако почивате на море. По-лесно е изсушаването да бъде предотвратено, отколкото да възстановявате вече увредена коса.

 


Ако вече сте на морето и не разполагате със специална козметика, можете да нанесете върху косата слънцезащитния продукт, който използвате за кожата си. След плажа го отмийте с шампоан.

 


Овлажняване


Това е сезонът, в който косата се нуждае от най-интензивно овлажняване. Два пъти седмично правете овлажняваща маска. За да подсилите действието <210>, вместо стандартната процедура нанесете маската върху леко влажна коса, покрийте я с тънка кърпа или полиетиленов плик и постойте около 20-30 минути, след което я отмийте с вода. Този начин на нанасяне на маската засилва овлажняващия ефект.

 


Добра идея са и охлаждащите спрейове за тяло, които могат да се впръскват върху скалпа. Сухите краища можете да третирате с етерични масла - жожоба, кайсия, кокос или със зехтин.

 

Миене

 


През лятото косата бързо се омазнява. Не се съпротивлявайте на тази особеност. Мийте главата си при необходимост, защото кожната мазнина влияе негативно на състоянието на косата. Избирайте леки шампоани с меки активни съставки, подходящи за честа употреба. В идеалния случай летният ви шампоан трябва да съдържа кератин, пантенол, алое вера и/или мента.

 


Преди миене нанесете върху скалпа няколко капки масло от жожоба, авокадо или кокос. Втрийте добре в корените и масажирайте. Това ще помогне на скалпа да се подхрани и да не пресъхва от честото миене. За предпочитане е през лятото да миете косата с леко хладка вода.

 


Никога не сушете косата на слънце. То разрушава защитния слой на косъма. Използвайте сешоар или оставете косата да изсъхне, докато сте на закрито.

 


Грижи за боядисаната коса

 


Факт е, че през лятото косата изгаря. Това е напълно естествен процес. Ако я боядисвате, не забравяйте шапката в горещите дни. Това ще защити цвета и структурата на косъма. Стилистите препоръчват през лятото да се откажете от боядисването и да го замените с тониране. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?